Vodafon daje 2,1 mlrd. $ za licencu

Izvor: B92, 29.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodafon daje 2,1 mlrd. $ za licencu

Doha -- Vodafon, koja ostvaruje najveći prihod na globalnom sektoru mobilne telefonije, platiće 2,1 milijardu dolara za drugu licencu operatera mobilne telefonije u Kataru.

Vodafon i Katarska fondacija počeće sa radom na katarskom tržištu mobilne telefonije u prvom kvartalu 2009, a do decembra bi trebalo da zainteresovanima rasprodaju 40 odsto udela u svom poduhvatu, saopštio je katarski Vrhovni savet za informatičku i komunikacionu tehnologiju.

Na kraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi Vodafon i Katarska fondacija trebalo da u poslovanju novog katarskog operatera imaju udeo od 45 odsto, dok bi 15 odsto udela imali katarska vlada i lokalne institucije.

Katarska fondacija je neprofitna organizacija koju je 1995. godine osnovao vladajući katarski emir kao promotera obrazovanja, tehnologije, zdravstvene zaštite i kulture.

U nadmetanju za udeo na tržištu mobilne telefonije u Kataru, Vodafon je odneo pobedu nad kompanijama AT&T i Verizon, kao i nad nekim operaterima mobilne telefonije iz susednih zemalja.

Konkurent Vodafona na ovom tržištu biće dosadašnji monopolista u oblasti katarske mobilne telefonije Katar Telekom, firma koja je i vlasnik najvećeg svetskog nalazišta prirodnog gasa.

Katar je poslednja zemlja Persijskog zaliva koja ukida monopol državne kompanije u oblasti mobilne telefonije, dok je Vodafon u poslednje dve godine napravio nove akvizicije u Turskoj i Indiji, pošto je usporeniji rast u Evropi potkopao poverenje investitora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.