Voda voda još mutna

Izvor: Politika, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Voda voda" još mutna

Priča oko "Voda-vode" još je mutna i nikako da se razbistri. Medijski rat između čuvenog košarkaša Vlada Divca i biznismena iz Subotice Vojina Đorđevića podseća na sapunsku operu. Jučerašnju konferenciju za novinare Vojin Đorđević, predstavnik "Si end Si" grupe, započeo je ponavljajući tvrdnju da je Divac sa falsifikovanim dokumentima postao vlasnik 100 odsto kapitala "Voda-vode", a završio tako što je upao u oštar duel sa izveštačima u Tanjugovom prescentru. Kao potvrdu optužbi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poznati biznismen je novinarima pokazao Odluku o osnivanju Proizvodno-prometnog društva "Voda voda", koji je "Politika" juče objavila. Još jednom je izrazio nezadovoljstvo jer je Divac, sa svojim savetnicima, po treći put, bez dostavljanja potpisanih i overenih izmena i dopuna osnivačkog akta, pokušao da se upiše kao vlasnik 100 odsto kapitala "Voda-vode". A da pre toga nije ispunio svoje obaveze i nije mu isplatio ugovorom zagarantovanu sumu.

Međutim, novinare je najviše zanimao ugovor o prenosu udela, u kome jasno piše da Đorđević prenosi na poznatog košarkaša 100 odsto vlasništva nad tim preduzećem uz naknadu od 2.865.000 evra, a sadrži potpise i jednog i drugog partnera.

– Zašto tvrdite da Vam Divac nije isplatio novac, ako ste u ugovoru koji je zaključen 28. februara potpisali da ste dobili novac – gotovo horski su pitali novinari.

– To sada ne mogu da vam otkrijem, biće to predmet posebne konferencije za medije – izbegavao je da odgovori Đorđević.

– Ali, zašto ne možete? Koliko Vam novca duguje Divac – insistirali su predstavnici medija.

Prozvani biznismen je na pitanje odgovorio, tek pošto je ono još nekoliko puta od predstavnika različitih redakcija "odjeknulo" Tanjugovim prescentrom.

– Zato što ne znam – na iznenađenje prisutnih, kazao je Đorđević.

– Kako možete da ne znate koliko Vam para duguje – gromoglasno je odjeknulo sa druge strane konferencijskog stola.

– Zato što je na mestu generalnog direktora Zvonimir Nikezić, savetnik Vlada Divca, koji mom revizoru nije dozvolio da vidi papire – branio se predstavnik kompanije "Si end Si".

– Ali zašto ste onda potpisali da ste uzeli novac – uporni su bili novinari.

– Zato što je sve išlo nenormalnim, a ne normalnim putem – uhvativši se za glavu, odbrusio je poznati biznismen.

Jedino što je juče otkrio Đorđević, bilo je da je imao dogovor sa Divcem da mu prenese 30 odsto vlasništva u "Gorkom listu", da bi zauzvrat dobio pozajmicu. O sumi nije želeo da govori.

Predstavnike medija je zbunjivalo i to zašto onda nije raskinuta saradnja.

Razgovaralo se i o tome, objasnio je Đorđević i dodao da su se i on i Divac složili da nema partnerstva bez poverenja.

– Ponudio sam mu njegov novac nazad i još nešto veću sumu. Čak smo i 30. aprila dogovorili razlaz. Tada je Nikezić zahtevao da se u međuvremenu ne povlače neprijateljski potezi. Nije mi bilo jasno zbog čega. Ali, već 31. aprila podneli su dokumentaciju za upis. Tek pre petnaestak dana, dok sam boravio u Americi, saznao sam da mogu da izgubim celu grupaciju. Posle toga sam se obratio javnosti – naveo je Đorđević.

On je istakao da su njegovi advokati podneli tužbu protiv Agencije za privredne registre, a da su Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja 18. oktobra poslali zahtev za sprovođenje nadzora u konkretnom slučaju.

U ovom ministarstvu juče je "Politici" potvrđeno da su pomenuti zahtev primili i da imaju rok od 30 dana da odgovore.

– Kao drugostepeni organ razmatramo ceo slučaj. Ukoliko se dokaže da je odluka Agencije za privredne registre u suprotnosti sa zakonom, onda se ona proglašava nevažećom i vraća se Agenciji na ponovno razmatranje. U suprotnom će se usvojiti odluka Agencije – kazali su u Ministarstvu.

Pozvali smo telefonom Vlada Divca i on je kratko rekao da je sve što je imao, napisao u pismu koje je posalo iz Madrida i u kom je naveo svoje argumente u preuzimanju subotičke kompanije. Rekao je, takođe, da ne želi više da se njegovo ime pominje u priči koja liči na "špansku sapunicu".

Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa Zvonimirom Nikezićem, ali on nije želeo da nastavi medijsku polemiku sa Đorđevićem.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.