Voda ugrožava vojvođanske oranice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2015, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda ugrožava vojvođanske oranice

Poslednje padavine dodatno su pogoršale situaciju na poljoprivrednim površinama u Vojvodini, a prevlaženih površina je sve više. Najviše ugroženog zemljišta nalazi se u Banatu i Sremu. Problem nije zaobišao ni poljoprivrednike u srednjem Banatu.

Pera Mari obrađuje 40 hektara zemlje u mužljanskom ritu. Seje pšenicu, soju kukuruz. Deo površina koje obrađuje sada su pod vodom, a traga su ostavile jesenje i nedavne padavine.

"I jesenje padavine su ostavile traga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i ovogodišnje. Tridset odsto pšenice koju sam posejao i uzorano zemljiše je pod vodom. Jesenas smo morali da radimo odvodnjavanje da bismo uradili jesenje radove, a i sada smo kopali kanale da bi voda odlazila. Međutim, sporo to ide, nivo vode u kanalima i na njivama se iznivelisao. Dugogodišnji sam poljoprivrednik, ali se ne sećam da je ovako bilo u poslednjih 20 godina", ističe Mari.

Pozivajući se na podatke Vodoprivrednog preduzeća "Srednji Banat", u Srednjebanatskom okrugu rečeno nam je da je tokom februara bilo četiri puta više padavina nego u istom periodu prošle godine.

"Posebno se ukazuje na veliku količinu otpada u kanalima, što dovodi do začepljenja. Korisnici i vlasnici zemljišta bacaju plastične flaše, džakove, ima i onih koji odlažu komunalni otpad. Što se tiče podzemnih voda, ove godine ugroženo je direktno oko 12 hiljada hektara zemlje, a strahuje se da bi ovog proleća moglo da bude zahvaćeno oko sto hiljada hektara, od ukupno 250 hiljada, pa je čišćenje kanala neophodno", ukazuje Nada Đukić, iz Srednjebanatskog upravnog okruga.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi istakli su da za kvalitetnu predsetvenu pripremu nije dovoljno samo povlačenje površinskih voda, već je potrebno sačekati da se zemljište prosuši.

"Svako nasilno ulaženje u njive, zaglavljivanje mehanizacije, pa odglavljivanje teškom mehanizacijom dodatno će narušiti strukturu zemljišta i napraviti dodatnu štetu", objašnjava Zorica Rajačić, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Zrenjanin.

Prema njenim rečima, poljoprivrednici ovde svakodnevno donose zemljište na analizu na sadržaj azota.

"Vlaga u tim uzorcima kreće se od 25 do 30 procenata što znači da je na nivou poljskovodnog kapaciteta", rekla je Rajačić.

Kako su saopštile Vode Vojvodine, prevlaženih površina ima sve više u Vojvodini, a odbranom od poplava obuhvaćeno je oko 180 hiljada hektara zemljišta. U saopštenju se navodi i da su angažovane crpne stanice, kao i druga i neophodna mehanizacija na najkritičnijim tačkama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.