Izvor: B92, 05.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voće za izvoz, cigarete za uvoz

Beograd -- Srbija sve više izvozi voće i povrće, kukuruz i šećer, dok uvozi ne tako zdrave proizvode - cigarete i sirovu kafu.

U spoljnotrgovinskoj razmeni ostvaren je suficit od 9,9 odsto. Najviše se izvoze poljoprivredni i tekstilni proizvodi, i to u zemlje u okruženju. Na prvom mestu su merkantilni kukuruz, maline, kupine, jabuke, višnje i šećer.

"Sezonski uticaj doprinosi da jabuci ne možemo produžiti sezonu, brzo se potroše i nestanu, a velike količine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << idu i u izvoz u Rusiju", objašnjava Voja Stanković iz Centra za naučno-istraživački rad u Privrednoj komori Srbije.

Pored domaćih, prvoklasnih jabuka koje Srbija izvozi u velikim količinama, uvoze se strane koje ljudi takođe rado kupuju.

Cigarete, pak doprinose stvaranju deficita, jer su upravo one artikl koji se najviše uvozi. Proizvodnja duvana nije na zavidnom nivou, a sirovinu iz Srbije uvoze druge zemlje. "Proizvodnja je zapuštena, devastirana, a strani duvani, pošto je ovde sirovina nakonkurentna cenom, uvoze, pa prerađuju", objašnjava Stanković.

Statistike pokazuju da od 20 do 25 odsto potrošača kupuje uvozne proizvode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.