Izvor: B92, 23.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voćari ponovo u protestu

Niš -- Intervencijom policije putevi su deblokirani, zbog čega je došlo do manjeg sukoba sa voćarima koji su ih blokirali.

Proizvođaci voća iz Toplice blokirali su magistralni put u Merošini i autoput Niš-Beograd na par sati, nezadovoljni što im nije isplaćena novac za prošlogodišnji rod višnje. Nekoliko stotina proizvođača voća iz Toplice najpre je blokiralo magistralni put u centru Merošine. Kada su krenuli prema Nišu u nameri da blokiraju autoput, policija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << im se isprecila.

Ipak, voćari su uspeli da probiju policijsku blokadu i stignu do autoputa Niš - Beograd. Kod motela Nais kamionima su blokirali put. Pošto je policija preusmerila saobraćaj na lokalne puteve, većih zastoja nije bilo.

Ubrzo je stiglo oko 50 policajaca, a među njima i načelnik niškog SUP-a Zoran Virijević. On je tražio od voćara da uklone blokade: "Blokada puta je zabranjena i neće biti dozvoljena ni u jednoj drugoj situaciji, pogotovu što se radi o međunarodnom putu".

Pojedini proizvođaci optužili su policajce iz Merošine da su se grubo poneli prema njima. "Jedan od policajaca me je udarao preko ruke, tu je nastalo guranje i pocepali su mi jaknu. Tražio sam ime tog policajca i onog koji je vodio akciju u Merošini i ja ću sudskim putem da rešavam ono što imam nerešeno", kaže Zoran Stanisavljević. Načelnik Virijević na to kaže: "Pošto smo se direktno suprotstavili njima, onda je normalno da ima negodovanja, koliko znam primene sile nije bilo".

Voćari su posle sat i po bili primorani da uklone blokade. Oni su nezadovoljni što im vlasnici hladnjača nisu isplatili više od polovine prošlogodišnjeg roda višnje. "Oni kažu da višnja slabije izlazi, što je normalno, ali pojavljuje se nešto drugo, jedna za drugom hladnjače idu u stečaj", kaže Zoran Bulajić iz Unije voćara "Toplica".

Voćarima je podršku dao i predsednik opštine i narodni poslanik Vladimir Jovanović: "Država Srbija izdvojila je 5 milijardi za nove zasade, mi ćemo imati paradoksalnu situaciju da čupamo visnje".

Proizvođaci i otkupljivači voća iz Toplice zahtevaju da razgovaraju sa potpredsednikom Vlade Miroljubom Labusom i ministarkom za poljoprivredu Ivanom Dulić-Marković jer smatraju da država mora da se uključi u rešavanje problema voćara. Ukoliko do razgovora ne dođe, oni za subotu najavljuju nove blokade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.