Vlasnik novosadske Promenade kupio i beogradski i podgorički Delta Siti?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2020, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnik novosadske Promenade kupio i beogradski i podgorički Delta Siti?

Južnoafrički investicioni fond Nju Jurop Properti Investments (New Europe Property Investments, NEPI) kupio je podgorički i beogradski šoping mol Delta Siti, saznaje Pobjeda u Beču, gde je ugovor potpisan.

Kako je Pobjedi nezvanično rečeno, pregovori o ovoj akviziciji traju duže od pola godine.

Ova dva mola je 2016. godine od beogradskog biznismena Miroslava Miškovića kupio za 202,8 miliona evra tadašnji južnoafrički investicioni fond Hiprop investment, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << list, a prenosi portal Investitor.

Više od polovine iznosa, 127,8 miliona evra, bila je cena beogradskog šoping mola, dok je crnogorski kupljen za 75 miliona. Prema tadašnjoj računici, Mišković je na ovoj transakciji zaradio 38,1 milion evra.

U Crnoj Gori počela otpuštanja zbog neradne nedelje

Iz kompanije Delta Siti, koja upravlja istoimenim trgovačim centrom u Podgorici, kažu da su njihovi zakupci za tri meseca, koliko se u Crnoj Gori primenjuje Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim su nedelja i državni praznici postali neradni dani, zabeležili pad prometa od 18 posto i da su otpustili više od 80 radnika.

Pad prometa se odnosi na prodaju odeće, obuće, aksesoara, i nije zabeležen u supermarketima, rekli su iz Delta Sitija za Vijesti.

"Do sada je preko 80 ljudi ostalo bez posla. Ovaj broj će se povećavati shodno procesu optimizacije radnih mesta, koji je u toku. Ono što predlagači zakona nisu uzeli u obzir, to je specifičnost šoping molova, koji više predstavljaju deo turističke ponude svake destinacije, u ovom slučaju grada Podgorice", naveli su iz te kompanije.

Dodaju da je šoping mol građanima Podgorice i Crne Gore i turistima najatraktvniji i najdostupniji tokom vikenda, odnosno danima kada oni ne idu na posao.

"Primetan je trend odlazaka građana u Skadar, Trebinje i Dubrovnik nedeljom, gde trgovine, posebno modne maloprodaje rade. U svim državama regiona i većini evropskih zemalja, šoping molovi su izuzeti iz primene ovog zakona zbog značaja koji imaju u ekonomskom i socijalnom sistemu", ističu iz ove kompanije.

Upravo su firme koje upravljaju šoping molovima u Crnoj Gori tražile od Unije poslodavaca da pokrene ocenu ustavnosti ovog zakona.

Podgorički Delta Siti otvoren je 2008. godine i na površini od 48.000 kvadrata ima 75 lokala u kojima je zaposleno 1.200 ljudi, a beogradski je otvoren godinu ranije, ima 85.000 kvadrata, 130 lokala i zapošljava 1.500 ljudi.

Hiprop investment je vlasnik 11 ekskluzivnih tržnih centara širom Južne i podsaharske Afrike, a transakcija sa Delta tržnim centrima im je bio prvi izlazak sa afričkog tržišta.

Hiprop je vlasnik 60 odsto ovih centara, a preostalih 40 odsto Homsted grupa, koja zastupa vlasnike nekretnina, prije svega u Americi. Njen suvlasnik je jedan od direktora u Hipropu.

Da bi ušli u posao preuzimanja oba Delta Sitija, dve kompanije su formirale ofšor zajedničko preduzeće i to u Londonu, tako da šoping molovima sada upravlja firma Histed.

Ta firma upravlja i ostalim njihovim šoping molovima u jugoistočnoj Evropi, koji su kupljeni kasnije u Hrvatskoj, Makedoniji i Bugarskoj. Međutim, ove akvizicije su ih odvele u dug, koji je rezultirao sniženjem rejtinga kod bonitetne agencije Mudis.

Prema poslednjim analizama, novi menadžment u tim molovima je smanjio gubitak, ali su odlučili da prodaju sve molove, kako u Africi, tako i u Jugoistočnoj Evropi, pa su krenuli sa objektima koje su prve kupili.

Kao kupac se takođe pojavio južnoafrički fond NEPI Rokasl, koji ima 15 hiljada akcionara i bavi se nekretninama, a sedište mu je na britanskom ofšor ostrvu Man.

Oni su 2016. kupili zagrebački tržni centar Arena za 237,5 miliona evra 2013. godine. Taj mol je izgrađen 2010. i na 175 hiljada kvadrata ima 215 prodavnica i 2.500 zaposlenih.

U tržni centar Promenada u Novom Sadu, koji je otvoren 2018. godine na 150 hiljada kvadrata, NEPI je uložio 100 miliona evra. U Srbiji, NEPI upravlja i molom Kragujevac Plaza, a vlasnici su 40 tržnih centara u Africi i Evropi gde, pored Srbije, posluju i u Hrvatskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj. Njegove akcije izlistane su na berzama u Londonu, Johanesburgu i Bukureštu, navodi se u tekstu.

NEPI: Nismo kupili Delta Siti u Beogradu i Podgorici

Kompanija NEPI Rokasl (Rockcastle) saopštila je danas da nije kupila šoping centre Delta Siti u Podgorici i Beogradu.

"Kompanija NEPI Rokasl nije preuzela niti kupila ni jedan od pomenutih šoping centara (Delta Siti Podgorica, Delta Sity Beograd)", navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

U reagovanju kompanije se dodaje da su "informacije koje su pojedini mediji objavili danas o navodnoj kupovini šoping centara pogrešne".

Pored medija u regionu, Tanjug je takođe preneo vest podgoričkog lista Pobjeda o tome da je Južnoafrički investicioni fond NJu Jurop Properti Investments (New Europe Property Investments, NEPI) kupio šoping centre Delta Siti u Podgorici i Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Južnoafrikanci KUPILI beogradski i podgorički šoping mol

Izvor: Blic, 17.Jan.2020

Južnoafrički investicioni fond Nju Jurop Properti Investments (New Europe Property Investments, NEPI) kupio je podgorički i beogradski šoping mol Delta Siti, saznaje Pobjeda iz Beča, gde je ugovor potpisan.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.