Vlasnik „Prointera“ kupio banjalučku RK „Boska“

Izvor: Capital.ba, 31.Jul.2023, 10:38

Vlasnik „Prointera“ kupio banjalučku RK „Boska“

BANJALUKA – Firma “Kaboss pro” iz Beograda, iza koje stoji vlasnik IT kompanije „Prointer“, postala je većinski akcionar banjalučke Robne kuće „Boska“. FOTO: Capital „Kaboss pro“, koji je imao 6.540.801 ili 28,57 odsto akcija „Boske“, nedavno je objavio ponudu za preuzimanje svih akcija ove robne kuće. Za preostalih 16.345.798 akcija bio je spreman da plati 0,39KM po akciji, odnosno ukupno 6,37 miliona KM. Tokom trajanja ponude „Kaboss pro“ je preuzeo i isplatio 13.610.204 >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << akcija koje su bile deponovane, odnosno 59,468 odsto. Po okončanom postupku preuzimanja, „Kaboss pro“ u svom vlasništvu ima 20.151.005 akcija odnosno 88 odsto akcija. Prema zvaničnim podacima iz privrednih registara iza ovog preduzeća stoji Đorđe Đurić, vlasnik kompanije “Infinity international Group”, a u čijem sklopu posluje i “Prointer”. Jedini vlasnik preduzeća “Kaboss pro” je “Girtpro inženjering” takođe iz Beograda, a koje je osnovao Đurić. Najveći akcionari RK „Boska“ osim „Kobos Pro“, do sada su bili „Zekstra“ Banjaluka (29,9 odsto), Raiffeisen bank Sarajevo-Kastodi (20,9) i Mandić Goran (7,6 odsto). “Boska” je u prošloj godini ostvarila dobit od 1,55 miliona marka što je za oko 160.000 maraka više nego godinu dana ranije. Podsjećamo, RK „Boska“ koja je bila u vlasništvu RS je u oktobru 2008. godine prodata konzorcijumu “Delta-Zekstra”, beogradskih biznismena Miroslava Miškovića i Dragana Đurića, za tri miliona evra. Ugovor je u ime Vlade potpisao tadašnji  ministar trgovine Predrag Gluhaković. Međutim, još 2015. godine javnost je saznala da je iz Vlade Republike Srpske nestao ugovor o prodaji “Boske”. Iako je sud naložio da se on predoči javnosti, zvaničan odgovor institucija je da je ukraden. Mišković je kasnije svoj udio u vlasništvu “Boske” prodao Đuriću, dok je manji dio koji je i dalje imala Republika Srpska krajem prošle godine prodala za 1,1 milion KM. CAPITAL: M. Ljubojević Чланак Vlasnik „Prointera“ kupio banjalučku RK „Boska“ се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Beogradska firma kupila "Bosku"

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jul.2023

BANJALUKA – "Kaboss Pro" d.o.o. Beograd postao je vlasnik 20.151.005 glasova u skupštini emitenta ili 88,0472% od ukupnog broja glasova banjalučke "Boske".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.