Vlasnici „Dalije” nude svoje akcije državi

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnici „Dalije” nude svoje akcije državi

Enver Muhović i Ivana Dokić spremni su da se odreknu svoje imovine da bi Agencija za privatizaciju mogla ponovo da ponudi najstariju kozmetičku kuću u regionu na prodaju i da bi proizvodnja opstala

Enver Muhović i Ivana Dokić, većinski vlasnici „Dalije”, najstarije kozmetičke kuće u regionu, voljni su da poklone svoje akcije (52,79 odsto) državi, zapravo Akcijskom fondu Srbije, samo da preuzeće ne bi otišlo u likvidaciju i stečaj. Muhović i Dokićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << spremni su da se odreknu svoje imovine da bi Agencija za privatizaciju mogla ponovo da ponudi preduzeće na prodaju i da bi proizvodnja opstala. Jedini uslov je da radnici zadrže posao i redovne plate.

Akcijski fond već ima 47,21 odsto vlasništva jer je Agencija krajem aprila 2007. godine raskinula ugovor o prodaji i Fondu prebacila deo društvenog kapitala prodatog na aukciji 2005. godine za desetostruko veću cenu (126 miliona dinara) od početne.

Do raskida ugovora je došlo zbog neuplaćivanja četvrte od šest predviđenih rata na tenderu postignute cene. Ipak, novi vlasnici, ali i svi radnici sa kojima smo u „Daliji” razgovarali, smatraju da Agencija nije uvažila objektivne okolnosti zbog kojih ova ugovorena obaveza nije ispunjena. Oni su, takođe, jednoglasni da su, posle privatizacije i značajnog uspeha kozmetičke kuće osnovane 1924. godine, kola krenula nizbrdo u trenutku kad se u upravljanje preduzećem uključila država preko Akcijskog fonda.

– Iako je u Izveštaju o proceni vrednosti kapitala „Dalije” a.d. navedeno da je zgrada fabrike očuvana, po dolasku smo videli da se ona urušava. Sa nepredviđenim izdacima izazvanim skrivenom manom zgrade, uz redovno servisiranje obaveza prema državi, kapital koji je trebalo usmeriti u nove proizvodne programe i opremu dosegao je limit – rekla je Sanida Klarić, zadužena za odnose sa javnošću u „Daliji”.

Zbog ovih okolnosti novi vlasnik podneo je zahtev Agenciji za privatizaciju za oslobađanje preostale tri rate po ugovoru o kupovini društvenog kapitala. Kao razlog naveo je nepredviđene investicije neophodne za sanaciju zgrade koja tone.

Do problema sa zgradom, „Dalija” je napravila nekoliko krupnih koraka napred. Sve zaostale zarade iz perioda pre privatizacije isplaćene su radnicima. Obavezna investicija po ugovoru o prodaji društvenog kapitala u prvoj godini bila je oko 13 miliona, a uloženo je 16,5 miliona dinara.

S druge strane, u adaptaciju zgrade i po osnovi ulaganja u osnovna sredstva utrošeno je više od 46 miliona dinara. Ulaganja u razvojne projekte i druge potrebe preduzeća do danas iznose više od 172 miliona dinara (2,2 miliona evra).

Takođe, predviđeno je i do završne faze dovedeno pokretanje sedam novih projekata. Onda je ugovor raskinut i u posao se uključio Akcijski fond. Dugovanje preduzeća za prvo polugođe ove godine iznosi malo manje od milion evra.

Radnici „Dalije”, njih 104, spremni su da otkupe akcije preduzeća koje su u vlasništvu Akcijskog fonda (47,21 odsto) ako se pojave na berzi i zajednički sa Muhovićem i Dokićevom nastave ono što su, kako kažu, „dobro započeli i radili dok se nije umešala Agencija za privatizaciju”. Ipak, prema njihovim rečima, „država i to koči”.

Mikić Jasna, Nada Mitrić, Nada Milošević, Nedeljka Tojčić i mnoge druge radnice ove kozmetičke kuće kažu da su se, dok Agencija za privatizaciju nije raskinula ugovor, osećali sigurno i dobro kod novih vlasnika.

– Ovo je preduzeće u kojem uglavnom rade sredovečne žene. Do privatizacije plate nismo ni primali, a onda je krenulo nabolje. Podstanar sam i samohrana majka dvoje dece. Gde ću ako „Dalija” ode u stečaj, na koja vrata da pokucam? Ipak, nadam se da će država biti spremna na dijalog jer nismo preduzeće za likvidaciju. Imamo nove mašine, nove proizvode koji samo čekaju „zeleno svetlo” – rekla je Tojčićeva.

Borko Pavićević

[objavljeno: 09/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.