Vladu tek čekaju najteži zadaci

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 04.Mar.2010, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladu tek čekaju najteži zadaci

BEOGRAD - Iako je Srbija uspešno završila treću reviziju stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom vrednu 2,9 milijardi evra, ne treba gajiti iluzije da u budućnosti više neće biti napornog posla za Vladu Srbije, jer je tek očekuje rešavanje najtežih zadataka, izjavio je juče Albert Jeger, šef Misije MMF-a za Srbiju.

Iako će Misija MMF predložiti Bordu te finansijske institucije da krajem marta Srbiji odobri novu tranšu kredita od oko 350 miliona evra, Jeger >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je upozorio da je Vlada Srbije kasnila sa ispunjavanjem nekih ranije preuzetih obaveza, što se posebno odnosi na smanjenje broja zaposlenih u javnoj administraciji.

U intervjuu za magazin "Bankar", Jeger je istakao da je treća revizija aranžmana uspešno završena i da je postignut ciljani fiskalni deficit za 2009. godinu, što nije bio lak zadatak, ali, prema njegovim rečima, srpskoj vladi tek predstoji naporan posao.

- Vlada sada ima priliku da u narednih godinu do dve usvoji tešku ekonomsku politiku, koja bi omogućila Srbiji da se pristojnom brzinom približi nivou prihoda u EU, bez prekomernog spoljnog zaduživanja. To je težak zadatak, ali su ostale zemlje istočne Evrope pokazale na koji način se to može uraditi - rekao je Jeger.

On je precizirao da je bilo određenih kašnjenja u sprovođenju reformi za smanjenje potrošnje, što se posebno odnosi na smanjenje broja zaposlenih u javnoj administraciji, ali da je Misija MMF-a dobila jaka uveravanja srpske vlade da će ti planovi racionalizacije biti primenjeni do aprila.

Jeger je ukazao da je sa vladom dogovoreno da se pitanje zamrzavanja penzija i plata u javnom sektoru ponovo razmotri tokom narednih revizija, kada podaci o budžetskim prihodima budu jasniji.

- Ali, zasad ostaje dogovor da će zarade u javnom sektoru i penzije ostati zamrznute tokom cele 2010. godine - rekao je on, naglasivši da povećanje davanja za plate u javnom sektoru i penzije za samo jedan odsto predstavlja dodatni budžetski trošak od sedam milijardi dinara. Jeger je ukazao i na to da je pitanje indeksacije penzija posle završetka aranžmana u aprilu 2011. godine ostalo otvoreno.

On je istakao da je Misija MMF-a bila skeptična prema predlogu da se penzije usklađuju s kretanjem zarada u javnom sektoru tokom ograničenog vremenskog perioda od 18 meseci, počev od aprila 2011. godine, dok bi se u 2012. godini prešlo na usklađivanje s rastom potrošačkih cena.

- Za nas je najveći problem vezan za ovaj predlog to što nema jasnog i kredibilnog dogovora o tome kako će se rast zarada u javnom sektoru zadržati u fiskalno odgovornom okviru tokom predizbornog perioda - kaže šef Misije MMF-a.

- Takođe, predviđamo tehničke poteškoće u kreiranju formule za indeksaciju koja će povezati penzije i zarade u javnom sektoru. Zato je dogovoreno da se ovo teško pitanje ponovo razmotri u maju - rekao je Jeger.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.