Izvor: B92, 25.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladičin Han: Ko kupuje preduzeća

Vladičin Han -- Iz opštine Vladičin Han protestuju jer je jedno preduzeće prodato bivšem pripadniku OVPBM, Nedžadu Behljuljiju.

Skupština opštine Vladičin Han protest je uputila Vladi Srbije i Ministarstvu za privatizaciju. Iz SO Vladičin Han, naime, navodi se da je hansko preduzeće "Balkan Brik" prodato bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, Nedžadu Behljuljiju iz Lučana, koji je, kao i većina pripadnika te formacije, amnestiran.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Behljulji, sa druge strane, za sebe kaže da je privrednik, koji sa "Balkan Brikom" godinama uspešno posluje, javlja dopisnik B92 Aleksandra Stanković. To preduzeće bavi se proizvodnjom svih vrsta blokova i cigli, zapošljava 282 radnika, a protekle nedelje 72 odsto kapitala tog preduzeća prodato je na aukciji jedinom zainteresovanom kupcu, Nedžadu Behljuljiju, za oko 16 milona i 700.000 dinara. SO Vladičin Han istog dana, uputila je protestno pismo republičkom premijeru, a o razlozima za to govore Slobodan Janjić, odbornik Srpske radikalne stranke i Branislav Miljković, predsednik SO.

"Jedan od razloga da takvim ljudima ne bude prodato je i to što se on borio protiv legalnih organa ove države. Sa njim je trebalo da se pozabave drugi organi, a ne da se on pojavljuje kao neki potencijalni kupac", kaže Janjić.

Branislav Miljković kaže da, imajući u vidu da je Nedžad Behljulji izjavio za "Novine Vranjske" da je bio pripadnik UČK i da je bio primoran da brani svoj narod, da i oni ovog puta brane naš narod i sebe. "Odbornici su otvoreno, bez neke zle namere, računali da je reč o tome da bi ovo mogao da bude prvi korak ideje da Velika Albanija bude do Niša, odnosno prvi korak u naseljavanju Albanaca i na ovom području", kaže Miljković.

Politika i ekonomija nebi smeli da se mešaju, uredno izmirujem obaveze prema državi i istovremeno tražim od države da mi omogući da ostavrim sva prava koja mi pripadaju, kaže Nedžad Behljulji: "To što se ovde desilo, pošto ja živim u takvoj sredini u kojoj je multietničko društvo, ja nisaa doprineo da ti problemi nastanu, niti sam mogao da sprečim da ih bude. Ja sam, da ne zaboravimo, samo čovek koji se bavi privredom, mene politika ne zanima. Imam moje planove, moje ciljeve, moju ekipu i mi smo se već dokazali na tom poslu." Behljulji naglašava i da radnike neće otpuštati, već da, naprotiv, planira da otvori nova radna mesta.

Za radnike Stojana Stankovića i Srđana Stojkovića, najvažnije je da imaju posao i da redovno primaju plate. Oni kažu da nemaju ništa protiv toga da Behljulji kupi fabriku i da je i većina radnika sličnog mišljenja.

Inače, Agencija za privatizaciju odložila je zakazano potpisivanje ugovora sa Nedžadom Behljuljijem, a od petka policija proverava poslovanje "Balkan Brika". Da li je razlog za to protest odbornika SO, koji su izrazili sumnju u zakonitost postupka privatizacije, nismo mogli da saznamo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.