Vlada zaradila na spasavanju banaka

Izvor: S media, 01.Sep.2009, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada zaradila na spasavanju banaka

Američka vlada je profitirala od pozajmica koje je ranije dala velikim domaćim bankama u nastojanju da ih spasi na vrhuncu finansijske krize, javlja Radio "Glas Amerike" (VoA), pozivajući se na pisanje dnevnika "Njujork tajms".

Vlada jeostvarila neto dobit u vrednosti četiri milijarde dolara, jer su neke velike banke koje su jesenas dobile obilnu pomoć već vratile dug uz propisanu kamatu.

Osam najvećih američkih banaka, medju kojima su i "Goldman saks", "Morgan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << stenli", Amerikan ekspres" i "Benk of Njujork melon", već su, kako tvrdi "Njujork tajms", u celosti vratile svoje dugove i isplatile odgovarajuće kamate.

List piše i da ministarstvo finansija SAD računa i na dodatni prihod veći od tri milijarde dolara, tokom narednih nekoliko meseci, za račun isplate duga od strane takodje velikih banaka "JP Morgan čejz" i "Kapital uan". Samo na ime kamata, prema ranije odobrenim zajmovima, vlada bi od banaka trebalo da dobije oko 6,2 milijarde dolara.

VoA podseća da su neki američki političari ranije kritikovali vladu zbog odobravanja velikih pozajmica domaćim bankama tvrdeći da novac porskih obveznika nikad neće biti vraćen.

Londonski poslovni dnevnik "Fajnenšel tajms" piše da je i Uprava federalnih rezervi SAD (Fed) za sad dobro prošla u istom poslu, jer je već ostvarila neto zaradu od 14 milijardi dolara, na zajmovima finansijskim organizacijama vrednim više stotina milijardi dolara.

Oba lista ipak upozoravaju da će gledao na duži rok vlada i Fed verovatno biti u gubitku, jer će na kraju morati da otpišu potraživanje gigantskih budžetskih sredstava koja su utrošena na spasavanje nekih valikih i posrnulih američkih kompanija.

VoA ukazuje da se u podužem spisku kompanija koje su dobile ogromne sume da bi preživele finansijsku krizu nalaze i automobilski giganti "Dženeral motors" i "Krajsler", nekada najveća osiguravajuća kompanija u svetu - AIG - poludržavne hipotekarske korporacije "Fani mej" i "Fredi mek", kao i mnoge druge firme kojima je američka vlada u krznom periodu odobrila pomoć u vrednosti više stotina milijardi dolara.

"Njujork tajms" navodi primer dve velike banke - "Sitigrup" i "Bank of Amerika" - koje još imaju u svojim portfeljima loše hartije od vrednosti poreklom sa hipotekarnog tržišta - kao i druge loše finansijske instrumente čija tržišna vrednost je sada drastično opala.

Ukoliko dve pomenute i druge banke ne nadju kupce za svoje problematične hartije ti vrednosni papiri će preći u kategoriju "toksičnih", što u praksi znači da će se dužnička agonija tih kompanija nastaviti, dok će državni budžet ostati uskraćen za ogromna finansijska sredstva, zaključuje se u napisu "Njujork tajmsa".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.