Vlada više neće popuštati

Izvor: B92, 30.Maj.2011, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlada više neće popuštati"

Pančevo, Novi Sad -- Posle razgovora sa ministrom Dušanom Petrovićem, poljoprivrednici podeljeni o nastavku protesta. Vlada više neće popuštati, poručuju iz Nemanjine.

Poljoprivrednici traktorima stigli su ispred zgrade Vlade Vojvodine, dok su putevi u Banatu blokirani.

Predstavnici poljoprivrednikase sastali sa resornim ministrom. Poljoprivrednici su novinarima rekli da nameravaju da prespavaju pred zgradom Vlade Vojvodine, odakle žele da nastave put prema Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na sastanku ministra poljoprivrede Dušana Petrovića i predstavnika poljoprivrednika koji protestuju zbog smanjenja subvencija nije postignut dogovor, izjavio je predsednik udruženja poljoprivrednika "Pančevac" Miodrag Radanov.

Radanov, koji je bio na sastanku, rekao je Beti da je ministar ponudio da se subvencionisane površine povećaju sa deset na 30 hektara, ali da poljoprivrednici nisu bili time zadovoljni.

"Predočićemo predlog ministarstva poljoprivrednicima, ali će najverovatnije blokade i dalje ostati", rekao je Radanov govoreći o blokadama puta tokom današnjeg protesta.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović rekao je da je povećanje subvencija na 30 umesto najavljenih deset hektara "maksimalno" što državni budžet može da podnese. On je naveo da će poljoprivrednici razmotriti taj predlog ministarstva.

"To bi obuhvatilo preko 90 odsto korisnika subvencija u punom obimu, a ostali bi ostvarili subvenciju do 30 hektara', rekao je on i dodao da bi iz državnog budžeta bilo izdvojeno 8,7 milijardi dinara u te svrhe ako se kao osnova uzme prošla godina.

Milovanović je podsetio da je prošle godine bilo nešto manje od 75.000 korisnika subvencija.

Prošle godine su subvencionisani svi koji obrađuju do 100 hektara oranica.

Poljoprivrednici zahtevaju da Vlada ne donose uredbu o subvencionisanju domaćinstava do 10 hektara, već da vrati prošlogodišnje mere kojima su subvencionisani svi koji obrađuju do sto hektara oranica.

(Tanjug)

Predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš kaže da će poljoprivrednici od ministra tražiti da vlada ne menja planiranu agrarnu politiku.

"Ne možete u toku proizvodne godine menjati uslove", rekao je on i dodao da su poljoprivrednici ove godine ulagali računajući na ranije planirane vladine mere koje se sada menjaju.

Kiš je naveo da je policija sprečila poljoprivrednike iz Pančeva, Kovačice i drugih južnobanatskih mesta da dođu u Beograd i da su zbog toga blokirani putevi. Jedini način da se putnici prevezu na ovoj relaciji je Beovoz.

Jedan poljoprivrednik pretučen

Asocijacija poljoprivrednika tvrdi da su jednog od učesnika protesta pretukli policajci, ali policija to negira. Predstavnici Asocijacije rekli su da je jedan policajac prislonio pištolj na slepoočnicu poljoprivredniku iz Subotice kojeg su policajci pre toga navodno pretukli.

Incident se, prema njihovim tvrdnjama, desio kod Bačke Topole. U Policijskoj upravi Subotica su kazali da niko nije prijavio takav slučaj, kao ni da iz hitnih medicinskih službi nisu stigle takve prijave.

Predstavnici Asocijacije poljoprivrednika najavili su da će fotografije povređenog poljoprivrednika postaviti na svoju internet stranicu.

SVM podržava poljoprivrednike

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara saopštilo je da podržava poljoprivrednike, koji protestuju zbog namere vlade da smanji subvencije u toj oblasti.

"Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara ne podržava zamisao Ministarstva poljoprivrede da se u toku godine iz osnova menja program subvencionisanja poljoprivrednih gazdinstava i zbog toga podržava protest poljoprivrednih proizvođača širom Vojvodine i Srbije", saopštila je ta stranka.

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara smatra da treba izgraditi jasnu i dugoročnu agrarnu i politiku subvencionisanja poljoprivrednih gazdinstava zasnovanu na evropskim standardima.

U saopštenju se poziva vlada da počne dijalog sa poljoprivrednicima, koji protestuju tražeći da se ne smanjuju površine poljoprivrednog zemljišta koje se subvencionišu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.