Vlada sutra o poskupljenju gasa?

Izvor: B92, 12.Mar.2008, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada sutra o poskupljenju gasa?

Beograd -- Vlada Srbije će na sutrašnjoj sednici verovatno razmatrati predlog Srbijagasa za povećanje cene gasa od oko 20 odsto.

Cena gasa posle povećanja oko 27 dinara po metru kubnom

Zahtev Srbijagasa za povećanje cene za oko 20 odsto, prihvatio je juče vladin Odbor za privredu i finasije, pa je moguće da će predlog za povećanje cene prirodnog gasa biti odobren.

Srbijagas je poskupljenje prirodnog gasa zatražio krajem februara, uz obrazloženje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Gasprom od 1. januara povećao cenu gasa koji isporučuje Srbiji za 30 odsto, zbog čega to preduzeće dva meseca posluje sa gubitkom.

Direktor Srbijagasa Saša Ilić kaže da je osnovni razlog za poskupljenje gasa taj što je sadašnja cena od 18,96 dinara niža od cene po kojoj se kupuje gas na granici, navodeći da na kubiku gasa isporučenog toplanama i domaćinstvima Srbijagas gubi 1,5 dinar.

"Nemamo nikakvu zaradu na transportu i na marži, nego je ta cena niža od one po kojoj se gas kupuje na granici i takva situacija je od 1. januara kada je ruski partner promenio cenu", rekao je Ilić.

Cena prirodnog gasa za daljinske sisteme grejanja i domaćinstva trenutno iznosi 22,37 dinara po kubnom metru i poslednji put je menjana sredinom prošle godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.