Vlada preuzima dugove Železnica, Puteva Srbije, Kliničkog centra Srbije...

Izvor: Blic, 27.Sep.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada preuzima dugove "Železnica", "Puteva Srbije", Kliničkog centra Srbije...

Na predlog Ministarstva finansija, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o regulisanju odnosa Republike i dužnika-korisnika javnih sredstava, kojim preuzima na sebe vraćanje dugova javnih preduzeća, nastale uzimanjem inostranih kredita.

Tako će država vratiti dugove u ukupnom iznosu od oko 655 miliona evra, 590 miliona dolara i 627.000 švajcarskih franaka.

Reč je o preduzećima čije je funkcionisanje od javnog značaja i bitno za celokupan sistem, pa Republika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbija pored izdvajanja značajnih sredstava iz budžeta, garantuje i za nova zaduženja tih preduzeća u zemlji i inostranstvu.

To su javna preduzeća koja svojim poslovanjem ne obezbeđuju višak sredstava, koji bi mogli usmeriti za vraćanje dugova i Srbiji, objavljeno je na sajtu Vlade.

Preduzeća se oslobađaju obaveza prema Republici, sa stanjem na dan 31. maja ove godine, nastalih po osnovu korišćenih kredita, kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj, iz sredstava Pariskog i Londonskog kluba, Evropske investicione banke, Banke za razvoj Saveta Evrope i drugih inostranih poverilaca.

Tako se "Železnice Srbije” oslobadjaju duga, u ukupnom iznosu od 181,8 miliona evra i 15,15 miliona američkih dolara, "Putevi Srbije" duga od 43,33 miliona dolara i 464,84 miliona evra, Klinički centar Srbije duga od 3,17 milona evra, KBC "Zemun" duga od 1, 9 miliona evra, "Radio Jugoslavija" duga od 3,13 miliona evra i 627.341 švajcarskih franaka.

Fond za razvoj Republike Srbije oslobodjen je duga od 320.943 dolara, a Građevinski fakultet u Subotici duga u ukupnom iznosu od 235.243 dolara.

U prethodnom periodu Republika Srbija je na osnovu zakona i medjudržavnih sporazuma regulisala i preuzela obavezu plaćanja određenih dugova koje su banke i preduzeća imali prema inokreditorima, a koji su nastali pre uvođenja sankcija UN. Na taj način su oni umesto prema inopoveriocima stupili u obavezu prema Republici.

Uspostavljanjem direktnih dužničko - poverilačkih odnosa po osnovu korišćenih inokredita, država je kao poverilac u mnogo povoljnijem položaju, jer joj se obezbedjuje kompletan prihod od naplate tih potraživanja, kao i kontrola postupka i načina regulisanja tih potraživanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.