Vlada preispituje cenovnik gasa

Izvor: Politika, 22.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada preispituje cenovnik gasa

Proveriće se da li marže utiču na poskupljenje, kao i da li je „Jugorosgas” zaista dodatno napumpao cene plavog energenta

Odbor za industriju Skupštine Srbije zaključio je juče da vlada mora ponovo da preispita odluku o poskupljenju gasa za domaćinstva od 60 odsto, kao i da utvrdi ulogu posredničkog preduzeća „Jugorosgasa” u kupovini tog energenta od Rusa. Zatraženo je i da se utvrdi tačna marža koju „Jugorosgas”, kao posrednik, zaračunava, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao i da se javnosti predoči na koji način je ruski posrednik postao većinski vlasnik u „Jugorosgasu”.

Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike,potvrdio je juče na odboru da jevlada već preduzela korake da iznađe dodatna sredstva kako bi se prevazišao problem oko povećanja cene gasa, jer se ovog trenutka beleži istorijski maksimum cene gasa na svetskom tržištu.

On je objasnio da je uvođenjem tarifnog sistema,Vlada Srbije imala nameru da sve potrošače gasa stavi u ravnopravan položaj, bez obzira da li je distributer „Srbijagas”, neko privatno ili mešovito preduzeće.

Vlada će, potvrdio je Škundrić, doneti odluku o ceni gasa i uslovima poslovanja gasne privrede, pošto su izrečene ozbiljne primedbe na račun distributera, visinu marži, kao i na ulogu posrednika u tom sektoru.

Upitan kakav je stav vlade u vezi sa posrednikom u kupovini gasa, ministar Škundrić je rekao da je Srbija samo jedna strana u kupoprodajnom ugovoru i da to pitanje ne zavisi od toga da li se Srbija opredeljuje da ima posrednika ili da ga nema. Srbija, pojasnio je, nema drugog dobavljača osim „Gasproma” i u dogovoru sa ruskom stranom to pitanje će biti razmotreno. Vodiće se računa da građani i preduzeća imaju dovoljno gasa, a da aranžman bude najpovoljniji za potrošače u Srbiji, pojasnio je ministar Škundrić.

On juče nije mogao da odgovori da li će Srbija i ubuduće imati posrednika u kupovini gasa, jer je to, kako je naveo, stvar uzajamnog ugovornog odnosa sa ruskim partnerom, dodavši da ne zna kolika je provizija u drugim državama koje „Gasprom” takođe snabdeva. To je poslovna tajna drugih zemalja, rekao je Škundrić.

Na pitanje kakav će stav njegovog ministarstva biti o tome da li je Srbiji potreban posrednik Škundrić je odgovorio da ćese naći optimalno rešenje, koje će garantovati sigurno snabdevanje Srbije.

Odbor zahteva i da se preispitaju marže Javnog preduzeća „Srbijagas”, kao i ostalih distributera u Vojvodini i Srbiji, ali i da se preduzmu sve zakonske mere protiv lica za koja se utvrdi da su učestvovala u privrednom kriminalu.

Od vlade se traži i da se da vremenski oroči uvođenje novog tarifnog sistema za gas, a da se onim distributerima koji do tok roka ne budu bili spremni da nastave da rade po novim propisima oduzme licenca za rad.

Škundrić je potvrdio da je Upravnom odboru „Srbijagasa” sugerisano da ne donosibilo kakve odluke o potvrđivanju aneksa ugovora o kupovini gasa dok to pitanje ne razmotri vlada.

Ukoliko se utvrdi da u ovom dokumentu postoji bilo šta sporno, do kupovine neće doći, ali je, ipak, najvažnija sigurnost snabdevanja gasom. Škundrić je objasnio da aneks ugovora nema snagu dok ga ne usvoji Upravni odbor „Srbijagasa”, dodajući da u njemu ne stoji nijedna cifra, tako da je teško optuživati bilo koga da je potpisivanjem aneksa uzeo i proviziju.

Na optužbe Vladana Batića, člana Odbora, da v. d. generalnog direktora Saša Ilić sam sa sobom trguje, jer je istovremeno i direktor „Srbijagasa” i predsednik UO „Jugorosgasa”, kao i da se ne zna kakva je sudbina Južnog toka, Škundrić je naglasio da nijednog trenutka niko nije doveo u pitanje izgradnju gasovoda Južni tok,te da je od ruskog partnera u dosadašnjim pregovorima dobio uveravanja da se radi o magistralnom gasovodu. On je juče još jednom ponovio da dokument o tome kako je „Jugorosgas” postao većinski vlasnik, i pored toga što je NIS imao pravo preče kupovine, a nije postao vlasnik 25 odsto akcija, nikad nije stigao u Ministarstvo.

Kako se nezvanično saznaje, ruska strana je postala većinski vlasnik „Jugorosgasa" preuzimanjem svih tadašnjih dugova NIS-a za gas.

J. Petrović

[objavljeno: 23/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.