Vlada predlaže tri fiskalna pravila

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Jul.2018, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada predlaže tri fiskalna pravila

ZAGREB - Vlada bi sutra trebala raspravljati o nacrtu prijedloga zakona o fiskalnoj odgovornosti kojim bi se uvela tri fiskalna pravila, a Povjerenstvo za fiskalnu politiku postalo bi stalno, neovisno i samostalno državno tijelo na čijem bi čelu bio profesionalac s plaćom ravnoj onoj potpredsjednika Državnoga izbornog povjerenstva.

Prvo pravilo koje se predlaže je pravilo strukturnog salda, prema kojem ciljana vrijednost pravila strukturnog salda postaje srednjoročni proračunski >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << cilj koji će se ostvarivati prema planu prilagodbe sukladno pravnim odredbama Europske unije.

Uvodi se i pravilo rashoda. Prema njemu, godišnji rast rashoda općeg proračuna ne smije prelaziti referentnu potencijalnu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda koja se utvrđuje sukladno pravnim odredbama Europske unije. Dozvoljavaju se i izuzeća za pojedine kategorije rashoda.

Prema pravilu javnog duga čije se uvođenje također predlaže, udio javnog duga u BDP-u ne smije prijeći referentnu vrijednost od 60 posto, a ako udio javnog duga prelazi tu razinu, razlika između udjela javnog duga u BDP-u i referentne vrijednosti od 60 posto mora se smanjivati po dinamici koja je u skladu s pravnim odredbama Europske unije.

Osim triju pravila, u zakonskom prijedlogu se Povjerenstvo za fiskalnu politiku određuje kao stalno, neovisno i samostalno državno tijelo. Ujedno se jača i njegova uloga supervizora nad primjenom Zakona o fiskalnoj odgovornosti, ali i nad provođenjem fiskalne politike države u cijelosti, a sve s ciljem unapređenja sustava javnih financija.

Naime Vijeće Europske unije je još u srpnju 2014. godine dalo, između ostaloga, preporuku da se Povjerenstvo osnovano Odlukom kao drugo radno tijelo Hrvatskog sabora zakonski utemelji kako bi se ojačala njegova neovisnost i proširile njegove ovlasti.

Kako bi se naglasila neovisnost povjerenstva, predlaže se da predsjednik povjerenstva, koji organizira i upravlja njegovim radom profesionalno, ima pravo na plaću u visini plaće potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva.

O predloženim izmjenama provedeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje je trajalo od 16. svibnja do 16. lipnja ove godine.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.