Vlada pomaže industriju

Izvor: B92, Beta, 01.Jul.2009, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada pomaže industriju

Beograd, Zrenjanin -- Vlada Srbije je odlučila da pomogne namenskoj industriji i industriji šinskih vozila, radi lakšeg prevazilaženja svetske ekonomske krize.

Za pomoć ovim industrijama iz budžeta je obezbeđeno oko tri milijarde i sto hiljada dinara. Odobravanje prvih kredita može se očekivati sredinom iduće nedelje, najavio je Nebojša Ćirić, državni sekretar u ministarstvu ekonomije. Bez pomoći države srpskoj železnici preti teško rešiv problem u prevozu robe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i putnika, jer nema vagona.

Ako se ne pomogne namenskoj industriji, Srbija će ostati kraća za značajne izvozne poslove u prodaji vojne opreme i naoružanja.

Zato su se predstavnici vlade dogovorili da odreše državnu kesu i pomognu nekim državnim firmama.

"Ideja je da se stimulišu izvozni poslovi, da se zaposli 9.000 radnika, da u ovoj kriznoj godini imamo povećanje izvoza, jer se radi o čistom deviznom prilivu”, kaže Ćirić.

"A ovakvi poslovi imaju i čisto domino efekat, jer nakon ovakvih poslova, koji treba da budu urađeni na vreme, u kvalitetu i rokovima koji se traže, sa sobom vuku nove poslove. Ovo treba da bude zamajac ovom delu srpske privrede”, poručuje on.

Za nenamensku industriju novac će odobravati banke, a vlada će sa 100 miliona dinara subvencionisati kamate. Za kredite u evrima kamata je tri, dok je za dinarske 9,5 odsto. Rok otplate ovih kredita je 24 meseca.

Za šinsku industriju vlada je obezbedila 2,1 milijardu dinara, koje će biti namenjene za obnavljanje voznog parka "Železnica Srbije”.

Čelni ljudi preduzeća koja su dobila pomoć ne kriju da su bar privremeno rešili probleme.

"Ovo je jedan izuzetno dobar projekat Vlade Republike Srbije. Za nas na 'Železnici’ izuzetno važan, jer ćemo realizacijom ovog projekta dobiti nova remontovana vozna sredstva, a radnici će imati uposlovanost do kraja godine”, kaže direktor "Železnica Srbije", Milovan Marković.

"Najverovatnije će najveći deo ovih kredita ići kroz 'Jugoimport’ isključivo zbog kreditnog rejtinga koji 'Jugoimport’ ima i koji je kvalitetniji nego kod proizvođača namenske industrije”, kaže direktor "Jugoimporta", Stevan Nikčević.

Za razliku od njih predstavnici "Petrohemije” kažu da njihovi problemi nisu počeli kad i svetska ekonomska kriza.

Oni su posledica lošeg upravljanja prethodnih godina, a prošlogodišnji gubitak je 100 miliona evra. Vlada je odlučila da pomogne.

Ceo pakte predviđa smanjenje troškova, otpuštanje višaka zaposlenih, reprogramiranje duga NIS-u i Lukoilu, uz neminovno obezbeđivanje novaca za socijalni program i obrtni kapital.

"Ceo ovaj paket jedino ima smisla ako, sa jedne strane imamo dogovor sa najvećim dobavljačima i poveriocima, i napravimo plan rentabilne proizvodnje u narednih godinu dana i predstavimo ga Vladi radi dobijanja podrške oko socijalnog programa i za obezbeđenje obrtnih sredstava”, kaže Branislav Zec iz "Petrohemije".

U bubnju za dodelu pomoći bile su prehrambena i farmaceutska industrija. Ipak, predstavnci Vlade su odlučili da je oživljavanje proizvodnje u namenskoj i industriji šinskih vozila prioritet.

Kako su rekli, sredinom iduće nedelje trebalo bi da počne odobravanje kredita za namensku, a za desetak dana za industriju šinskih vozila.

Obustavljen stečaj u Šinvozu

Trgovinski sud u Zrenjaninu obustavio je stečaj u "Šinvozu", saopštila je danas portparol tog suda Ljiljana Popov.

U obrazloženju takve odluke navedeno je da je u postupku stečaja tog zrenjaninskog preduzeća, otvorenog 16. novembra 2007. godine, usvojen plan reorganizacije, na predlog poverioca.

Poverioci su ispunili svoje obaveze, pa je stečajni sudija predložio stečajnom veću da se stečaj Šinvoza obustavi.

Utvrđeno je da je izvršena konverzija potraživanja u udele, pa je time plan reorganizacije u celosti ispunjen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.