Vlada očekuje povećanje deficita

Izvor: B92, 06.Jul.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada očekuje povećanje deficita

Beograd -- U vladajućoj koaliciji kažu da vlada ne razmišlja o povećanju PDV-a, ali ni o dodatnom smanjenju plata u javnom sektoru.

Prema zvaničnim podacima koji se mogu naći na sajtu Ministarstva finansija, rebalansom iz aprila, u ovoj godini predviđen je ukupan deficit od oko 74 i po milijarde dinara, ali je već u prvih šest meseci dostignuta suma od 53 milijarde. Ono što MMF nije odobrio nijednoj od država koja je to tražila, a reč je o povećanja budžetskog deficita, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << karta je u koju se uzda Vlada Srbije.

Kako se najavljuje iz vrha vlasti, Srbija će tražiti povećanje deficita sa tri na 4,5 odsto.

Član skupštinskog odbora za finansije iz vladajuće većine Vlajko Senić kaže da je to neophodno.

"Dakle to su neki mogući okviri razgovora sa MMF-om i ja sam apsolutno optimista da ćemo dogovor napraviti, jer prosto i MMF mora da prihvati nove uslove i nova pravila koja važe zbog svetske ekonomske krize”, smatra Senić.

"Još jednom ponavljam, ne postoji mogućnost smanjenja plata u javnom sektoru, ne postoji mogućnost PDV-a. Smanjenje troškova može da se gleda kroz dalje smanjenje državne administracije”, kaže on.

Najavu drugog rebalansa opozicione partije, međutim, vide kao dokaz da je vlada nesposobna.

Poslanik DSS-a Radojko Obradović, takođe član odbora za finansije, smatra da će veći deficit samo uvećati dugove.

"To što će se samo država zaduživati i prihvatiti da su svi troškovi takvi kakvi jesu, bez ikakvog zadiranja pre svega u ono što država troši i što država stavlja kao troškove pred građane Srbije, to nije održivo stanje na dugi rok”, smatra on.

"I problemi koji će biti rešeni kada misija dođe tako što ćemo se zadužiti još nekoliko milijardi će eskalirati do kraja godine i iduće godine”, očekuje Obradović.

Slobodan Maraš, koji u odboru za finasije prestavlja LDP, smatra da zapravo i nema prostora da se napravi kvalitetan rebalans budžeta.

Jedini prostor za uštedu vidi u Ministarstvu ekonomije, koje je, po njemu, najveći trošažija.

Ekonomski novinar Mijat Lakićević upozorava da je glavni problem srpske ekonomije prezaduženost privrede, koja konstantno raste.

"Vlada je sigurno u većem problemu nego što je očekivala pre samo dva meseca. Dakle, moglo bi se reći da je ona poprilično omašila u svojim procenama i prognozama”, ocenjuje on.

"Naš problem je, međutim, taj što nije izvesno da će se ekonomska situacija razvijati u pozitivnom smislu. Postoje naznake, nasuprot oceni Cvetkovića da je dno krize dotaknuto, moglo bi se desiti da se ona produži i ojača negde na jesen i sve do kraja godine”, očekuje Lakićević.

Od zvaničnika, jedini protivnik povećanja deficita je guverner Radovan Jelašić, koji je više puta do sada ponovio da bi se on pre opredelio za povećanje PDV-a ili smanjenje plata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.