Vlada o revizoru za NIS 13. avgusta

Izvor: B92, Tanjug, 07.Avg.2009, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada o revizoru za NIS 13. avgusta

Beograd -- Vlada bi 13. avgusta trebalo da da saglasnost Naftnoj industriji Srbije da kompaniju "Ernst end Jang" (EY) angažuje za revizora finansijskih izveštaja.

"Po dogovorenoj proceduri i dogovoru sa Upravnim odborom NIS-a trebalo bi da odluku o izboru revizora pošalju vladi na davanje saglasnosti, a koliko znam reč je o jednoj od vodećih svetskih firmi za reviziju finansijskih izveštaja", rekla je generalni sekretar Vlade Srbije Tamara Stojčević.

Kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Ernst end Jang" je jedna od najvećih svetskih kompanija za pružanje profesionalnih usluga i jedna od četiri najveće revizorske kuće na svetu, me]u kojima su i "Prajsvoterhaus Kupers", "Deloit Tuš " i KPMG.

Prema podacima časopisa Forbs, od 2007. godine EY je sedma najveća privatna kompanija u SAD. "Ernst end Jang" je svetska organizacija sa firmama-članicama u više od 140 država. Njena globalna centrala se nalazi u Londonu, dok je američko sedište u Njujorku.

Politika danas piše da je superrevizor, koga angažuje i plaća Vlada Srbije, trebalo da bude imenovan do sredine jula kako bi do 30. septembra, kada po Zakonu o privrednim društvima ističe poslednji rok za usvajanje konsolidovanog finansijskog bilansa za 2008. godinu, završio svoj deo posla.

Nikola Martinović, član Upravnog odbora NIS-a, je za Politiku rekao da je ovo pitanje i dalje otvoreno i dodao da je „glavna prepreka da se obelodani da će ovaj posao najverovatnije raditi ’Ernst i Jang’ to što ne možemo da se dogovorimo oko visine nadoknade".

Revizorski izveštaj kompanije KPMG je pokazao da je kompanija NIS 2008. godinu završila s gubitkom od oko 90 miliona evra, dok je ranija procena bila da je NIS zaradio 2,3 milijarde dinara.

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, tvrdi da cena od 250 hiljada evra koliko bi izveštaj trebalo da košta jeste velika za srpske uslove, ali da kompletno češljanje poslovnih knjiga kompanija za koje se angažuju najveće revizorske kuće u svetu košta i po milion evra.

On kaže da ne treba da iznenađuje što novi revizor traži jedan i po put više para do revizora koji je radio prvi izveštaj, jer je superrevizija po pravilu uvek skuplja. Činjenica je, međutim, kaže Pavlović, da vlada ne može da očekuje ništa novo u izveštaju superrevizora, jer je mogućnost da je prethodni KPMG napravio grešku minimalna ili gotovo nemoguća.

Upitan šta se dešava ukoliko do 30. septembra ne bude bilo novog revizorskog izveštaja, Pavlović ističe da se u tom slučaju usvaja onaj koji je dao prethodni – KPMG. Manjinskom vlasniku u NIS-u u tom slučaju ostaje da objasni otkud tolika razlika u završnim izveštajima srpske strane i prethodnog revizora – dobit od 2,3 milijarde i gubitak od osam milijardi dinara.

Srpska strana, kaže Martinović, nije prihvatila zvaničan izveštaj KPMG tvrdeći da nije urađen kompletan popis imovine NIS-a, zalihe, bilansi stanja i uspeha. Srpskoj strani Upravnog odbora NIS-a nije bila prihvatljiva ni metodologija koju je revizor koristio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.