Vlada ne želi da bude rob Esmarka

Izvor: B92, 03.Feb.2015, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlada ne želi da bude rob Esmarka"

Situacija u pregovorima Vlade o prodaji Železare Smederevo američkoj kompaniji Esmark menja se iz časa u čas, kaže savetnik ministra privrede Dušan Korunoski.

On je za Radio Beograd 1 rekao da u pregovorima "postoji linija preko koje se ne ide", a to je nacionalni interes.

"Trenutno se radi na obezbeđivanju garancija da će Esmark ostati dovoljno dugo u Smederevu dok on ne ostvari profit ili dok se nama kao državi to ne isplati", rekao je Korunoski.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je dodao da Vlada Srbije ne želi da bude rob Esmarka ukoliko kupi većinski udeo u Železari.

"Zato ne treba baš sve da vežemo za njihove sposobnosti, nego i da tražimo od njih da se obavezuju. Stvar je malo kompleksnija i nisu baš sve informacije dostupne javnosti. Postaće dostupne, naravno, kada se sve završi, ali za sada se situacija menja iz sata u sat", rekao je Korunoski.

Pregovori predstavnika Vlade Srbije i američke kompanije Esmark o dokapitalizaciji Železare Smederevo nastavljeni su sinoć u Beogradu. U pregovorima učestvuju premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri za finansije i privredu Dušan Vujović i Željko Sertić.

Pregovori s rukovodstvom Esmarka počeli su 27. januara, ali nisu okončani jer su ostale sporne garancije od 15 do 20 miliona dolara koje bi trebalo da obezbedi ta kompanija, kao potvrdu da će proizvodnja u Železari biti nastavljena posle privatizacije.

Od Esmarka je traženo i da najmanje tri godine ne smanjuje broj zaposlenih i da poveća proizvodnju Železare na milion i po tona.

Ranije je bilo najavljivano da će prodaja Železare biti okončana do 1. februara, kada je istekao rok u kom je Železara mogla da dobija državnu pomoć.

Zbog toga je Vlada Srbije tražila od EU dodatni rok, kako bi završila pregovore s Esmarkom, a nada se da će oni uspešno biti završeni za 10 do 15 dana. Ukoliko ne bude postignut dogovor o kupoprodajnom ugovoru, Železara će teško izbeći stečaj.

Esmark je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara. Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa Esmarkom, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.

Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine. Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Nećemo da robujemo Esmarku"

Izvor: Mondo, 03.Feb.2015

Situacija u pregovorima Vlade o prodaji Železare Smederevo američkoj kompaniji Esmark, menja se iz časa u čas, kaže savetnik ministra privrede Srbije Dušan Korunoski...Foto: Tanjug/Nenad Milošević..On je rekao da u pregovorima "postoji linija preko koje se ne ide", a to je nacionalni interes..."Trenutno...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.