Vlada manja, da li i jeftinija

Izvor: B92, 13.Mar.2011, 04:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada manja, da li i jeftinija

Beograd -- U Vladi Srbije još ne mogu da procene kolike će uštede doneti manji kabinet, ali svejedno tvrde da će sigurno biti efikasniji od dosadašnje postave.

Generalni sekretar Vlade Tamara Stojčević kaže da će novi ministarski kabinet sigurno biti jeftiniji, ali da će prve projekcije o finansijskim efektima biti poznate tek za nekoliko nedelja.

Stojčevićeva je najavila da je sasvim izvesno da će nakon rekonstrukcije biti smanjen broj zaposlenih ljudi pri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vladi, što će uticati i na značajno manje troškova državnog aparata.

Srbija će naredne nedelje dobiti manju vladu, ali je ona i dalje jedna od glomaznijih u Evropi. Nijedna članica EU, naime, nema veći kabinet od Cvetkovićevog. Najmanje vlade u EU imaju Mađarska i Malta - sa po devet članova. Iako je premijer Cvetković značajno smanjio kabinet, na prostorima bivše SFRJ samo Makedonija ima veću vladu od Srbije, sa 22 člana, uključujući premijera Nikolu Grujevskog. Hrvatska, Crna Gora i Slovenija imaju vlade sa po 19 članova.

Na listi za otkaze, kako kaže, naći će se državni sekretari, pomoćnici i savetnici ministara, kao i zaposleni u administraciji. Radno mesto, kako se očekuje, najviše će biti ugroženo zaposlenima u ugašenim, odnosno pripojenim ministarstvima.

Stojčevićeva je najavila, u cilju još manjih troškova, ukidanje mnogobrojnih agencija, kancelarija, zavoda, čiji je osnivač upravo Vlada.

Ekonomista Miodrag Zec očekuje da će rekonstruisani Cvetkovićev kabinet manje koštati poreske obveznike, ali zbog ograničenog mandata na godinu dana, sumnja u povećanje efikasnosti rada Vlade. Bez obzira na najavljene restrikcije u broju zaposlenih, Zec smatra da nova vlada neće imati vremena za krupnije promene.

"Imam utisak da su promene u Vladi usledile po principu - nemamo temelj, ali menjamo prozore. Zato bi nova vlada, pored uobičajenih redovnih obaveza, period do izbora trebalo da iskoristi da pripremi platformu za organizaciju buduće vlade, kako broj ministarstava i njenih članova ne bi zavisio isključivo od političkih turbulencija", ocenio je on.

Na taj način bi se, kako kaže, definisao broj ministara, državnih sekretara, činovnika. "Moj stav je da Vlada ne bi trebalo da ima više od 15 ministara", naveo je on i dodao da bi se nakon tih zakonskih promena precizno znalo koliko građane košta ministarski kabinet, dok je to sada teško utvrditi.

Zec podržava i najavljeni kodeks o ponašanju ministara. "Svaki ministar mora da poštuje politiku Vlade. Ukoliko je nezadovoljan, neka podnese ostavku", ukazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.