Izvor: B92, 13.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada još nije raspravljala o "Nacionalnoj štedionici"

Beograd -- Direktor Nacionalne štedionice, Bojan Stanivuković, i predstavnici akcionara ponovili su u petak stav da su za povećanje učešća države u kapitalu Nacionalne štedionice. Oni su odbacili tvrdnje republičkog ministra finansija Božidara Đelića da je bilo nepravilnosti u dokapitalizaciji te banke i istakli da je postojeća situacija vid političke borbe u kojoj su akcionari Nacionalne štedionice koleteralna šteta. Stanivuković je istakao da su nadležne institucije izvršile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više kontrola u Nacionalnoj štedionici, među njima i Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala i da nije pronađeno ništa što bi bilo u duhu Đelićevih izjava. Stanivuković kaže da skupština akcionara podržava čak i većinsko vlasništvo države: "Velika je podrška skupštine akcionara prema Vladi i ponuda je bila - dođite da se dogovorimo, uložite u Nacionalnu štedionicu koliko god hoćete, mi nismo ulagali za džabe, mi hoćemo da ova banka raste."

Jedan od akcionara, većinski vlasnik firme "Mali kolektiv", najvećeg pojedinačnog akcionara, koja poseduje paket od 13 odsto okcija, Vuk Hamović, rekao je da je smešna lažna teza o postojanju nepravilnosti u kupovini akcija. On je negirao tvrdnje ministra finansija Božidara Đelića da su akcionari povezana lica i potvrdio da "Mali kolektiv" jeste u vlasništvu of šor kompanije sa Britanskih Devičanskih ostrva. Hamović je naveo da je sva dokumentacija u vezi sa tim spornim pitanjima predata Narodnoj banci Srbije: "Da li tu postoji nešto nepravilno što se zakona tiče, u smislu povezanosti lica, izvora akapitala? Postoji pogrešna teza koja se tu provlači - čim se kaže of šor, to je jednako lopov. To jednostavno nije tačno. Pitanje povezanih lica je pitanje za nadležne organe koji to treba da ispitaju."

Podsetimo, ministar finasija, Božidar Đelić, pokrenuo je pitanje vlasničke struktrure u Nacionalnoj štedinici sredinom decembra prošle godine. On je tada rekao da država sa kapitalom od 10,5 odsto nema realnog uticaja na poslovanje i da je taj udeo potrebno povećati. Đelić je tada ukazao da su akcionari povezana lica i da su dokapitalizacije obavljene preko of šor kompanija. Uprkos ranijim najavama, Vlada Srbije u četvrtak nije raspravljala o "Nacionaloj štedionici". Rasprava je odložena zato što Vladin Odbor za finansije zbog nedostatka kvoruma nije mogao da odlučuje o predlogu za povećanje vlasničkog uloga države u "Nacionalnoj štedionici".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.