Vlada i NBS se obavezali na nastavak reformi

Izvor: S media, 24.Dec.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada i NBS se obavezali na nastavak reformi

Vlada Srbije i Narodna banka Srbije u Pismu o namerama upućenom Medjunarodnom monetarnom fondu obavezale su se da će uskladjenom fiskalnom i monetarnom politikom u 2011. godini obezbediti uslove za nastavak reformi, smanjenje javne potrošnje i inflacije.

"Tekuća ekonomska kretanja ostavljaju malo sumnje da nas i u budućnosti očekuju veliki izazovi", navodi se u Pismu o namerama koje je danas objavila NBS na svom sajtu www@nbs.rs.

Raniju projekciju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2010. godini biti 1,5 odsto, a tri odsto u 2011, Vlada i NBS nisu menjale, ali su ocenile da se može desiti da taj rast "bude i veći".

Ukazano je da će i u narednih šest meseci rast inflacije biti veći od predvidjenog, a da se njen povratak u granice cilja od 4,5 odsto, sa odstupanjem plus ili minus od 1,5 odsto očekuje tek krajem 2011.

U finansiranju tekućih plaćanja preme inostranstvu, kako je navedeno u Pismu o namerama, dogodine ne bi trebalo da bude većih teškoća, pre svega zbog očekivanih prihoda od prodaje Telekoma Srbije.

Najveći deo tih prihoda biće iskorišćen za finaniranje budžeta, odnosno za prevremenu otplatu dela duga na koji se obračunava visoka kamata. Vlada planira da Telekomu uputi zahtev za uplatu dividende za 2010. u budžet Srbije po osnovu državnog uloga u tom preduzeću u iznosu od šest milijardi dinara.

MMF je obavešten da će u 2011. godini za 1,33 odsto BDP-a biti manji prihodi konsolidovanog budžeta države, koji uključuje republički budžet i budzete socijalnih fondova i lokalnih samouprava.

MMF odobrio Srbiiji 373 miliona evra

Razlog za smanjenje bužetskih prihoda biće manji prilivi po osnovu naplate carina i poreza u iznosu od osam milijardi dinara zbog postepene primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju Evropskoj uniji, kao i od ukidanja poreza na usluge mobilne telefonije koji je 2010. godine naplaćen u vrednosti šest milijardi dinara, a izostaće i podrška EU budžetu Srbije koja je ove godine iznosila pet

milijardi dinara.

Cena "Telekoma" 1,4 milijarde evra

Da bi povećala prihode budžeta Vlada će, kako je najavila MMF-u, povećati akcize na cigarete, porez na dodatu vrednost (PDV) na hotelske usluge, računare u luksuzne proizvode, a preduzeće i mere kako bi se poboljšala uplata poreza i socijalnih doprinosa.

Predvidjanja Vlade su da će javni dug na kraju 2011. godine iznositi oko 41 odsto BDP-a. Javni dug je na kraju novembra ove godine iznosio 11,6 milijardi evra i imao učešće u BDP-u od 38,5 odsto, a izmenama Zakona o budžetskom sistemu to učešće je ograničeno na 45 odsto.

NBS je najavila mogućnost pooštravanja monetarne politike da bi inflaciju vratila u planirane okvire.

"Ako bude potrebno planiramo da koristimo sve raspoložive instrumente monetarne politike, uključujući i obaveznu rezervu", navela je NBS u u Pismu o namerama i potvrdila da će zadržati postojeći režim rukovodjenog fluktuirajućeg kursa.

Centralna banka je najavila da će Skupštini dostaviti na usvajanje predlog zakona o mehanizmu za vansudsko restruktuiranje dugova privredi, kojim će biti predvidjeno dobrovoljno učešće u takvom postupku, dok bi Privredna komora imala ulogu medijatora.

Do kraja tekućeg kreditnog aražmana sa MMF-om, u aprilu 2011. godine, u Srbiji će biti ubrzane strukturne reforme, ističe se u Pismu o namerama i dodaje da je u toku, pred prodaje Telekoma, restrukturiranje Jata i Železnice Srbije.

Radna grupa će predložiti preporuke za utvrdjivanje cena komunalnih usluga i restrukturiranje javnih preduzeća, kao i prodaju njihove imovine koja nije u funkciji osnovne delatnosti, a biće ograničena masa zarada u tim preduzećima.

Biće nastavljeno sporovodjenje projekta giljotine propisa i primena mera za unapredjenje poslovnog okruženja i preispitane takse i dažbine koje su nedavno uvedene na svim nivoima državne uprave.

Vlada je najavila i da će usvojiti strategiju razvoja Srbije do 2020. godine koja će se zasnivati na izvozu i investicijama i ubvrzanju reformi.

Pismo o namerama dostavljeno MMF potpisali su premijer Srbije Mirko Cvetković, guverner NBS Dejan Šoškić i ministarka finansija Diana Dragutinović.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.