Vlada i MMF: PIO zakon pre revizije

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 25.Okt.2010, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada i MMF: PIO zakon pre revizije

Beograd -- Vlada Srbije i MMF dogovorili su se da izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju budu upućene Skupštini pre kraja tekuće revizije kreditnog aranžmana.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, tokom boravka misije MMF-a u Beogradu biće usaglašen i okvir budžeta za 2011. godinu.

Misija MMF-a na čelu sa Albertom Jegerom sastala se danas sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović.

Na sastanku o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << realizaciji kreditnog stend-baj aranžmana koji Srbija ima sa tom finansijskom institucijom, analizirana su i aktuelna privredna kretanja i procene do kraja godine u funkciji rebalansa budžeta za 2010. godinu, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije i MMF počeli su danas zvanične razgovore u okviru šeste revizije kreditinog stend-baj aranžmana, vrednog oko tri milijarde evra.

Kako je najavljeno, glavne teme razgovora su rebalans budžeta Srbije za 2010. godinu i fiskalni okvir za 2011. Tokom razgovora sa predstavnicima Misije MMF, koja će u Beogradu boraviti do 2. novembra, biće razmotrena i nova makroekonomska kretanja.

Zvanični razgovori počeli su plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije, na kojem srpsku delegaciju čine guverner Dejan Šoškić, potpredsednici Vlade Mlađan Dinkić i Jovan Krkobabić, ministarka finansija Diana Dragutinović i predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković.

Srbije je do sada iz kreditnog aranžmana sa MMF-om iskoristila oko 1,45 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi.

Vlada Srbije u petak je povukla iz skupštinske procedure predlog izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čije je usvajanje ranije dogovoreno sa MMF-om.

U izvestaju o prethodnoj reviziji, koji je objavljen 14. oktobra, MMF je ocenio da se ekonomski oporavak Srbije nastavlja, ali je i upozorio na povećanje rizika za rast inflacije.

Sa Ljajićem o redovnosti socijalnih davanja

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Albert Jeger danas je, u razgovoru sa ministrom rada i socijalne politike Srbije Rasimom Ljajićem, izrazio razumevanje za potrebe tog ministarstva u rebalansu budžeta za 2010. godinu, kako bi se obezbedila redovnost socijalnih davanja i realizacija paketa interventnih mera za socijalno najugroženije.

Ljajić i Jeger su razgovarali o detaljima predstojećeg rebalansa budžeta za 2010. godinu, projekciji budžeta Ministarstva rada i socijalne politike za sledeću godinu, kao i o dinamici izrade i usvajanja novog Zakona o socijalnoj zaštiti.

Govoreći o Nacrtu zakona o socijalnoj zaštiti, Ljajić je ocenio da je reč o aktu usklađenom sa savremenim evropskim i međunarodnim standardima i izrazio očekivanje da će Vlada Srbije pronaći mogućnosti i obezbediti sredstva za njegovo usvajanje i punu primenu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.