Vlada emitovala državne zapise

Izvor: B92, Tanjug, 05.Feb.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada emitovala državne zapise

Beograd -- Vlada Srbije emitovala je danas, prvi put, državne zapise zbog finansiranja deficita tekuće likvidnosti budžeta.

Na današnjoj aukciji prodato je 84.470 državnih zapisa ukupne vrednosti 844,7 miliona dinara, odnosno 42,24 odsto obima ukupne emisije, saopšteno je iz Uprave za trezor Ministarstva finansija. Kako se navodi u saopštenju, zapisi su prodati po kamatnoj stopi od 15 odsto, a rok dospeća tih državnih hartija od vrednosti je 7. maj 2009. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prodata količina i iznos prodatih zapisa, kako se navodi, predstavlja snažnu poruku stabilnosti države koja je upućena domaćem finansijskom tržištu.

"Zapisi Republike Srbije predstavljaju najpouzdanije hartije od vrednosti, s obzirom na to da država garantuje njihovu isplatu", rekao je direktor Uprave za trezor Ivan Maričić.

"Sva pravna i fizička lica mogu da kupuju hartije od vrednosti, bez izuzetka. Banke i brokerske kuće mogu da kupuju u svoje ime i za svoj račun, a mogu da zastupaju i svoje klijente”, objašnjava Maričić.

"Mi ćemo tokom vremena pratiti kako će se razvijati stanje na finansijskom tržištu, i nije isključeno, ako se ukaže potreba, i građanima koji su sa manjim finansijskim sredstvima, na šalterima banaka mogu da kupe državne zapise”, kazao je on.

"Građani treba da odu u banku i u brokersku kuću i podnesu nalog za kupovinu. Kao što kupuju sve druge hartije od vrednosti, tako kupuju i državne zapise”, rekao je Maričić.

Do kraja godine građani i firme će na dve mesečne aukcije moći da kupuju kratkoročne državne zapise.

Izlazak na aukcijsku platformu za investitore je besplatan i aukcija će biti u elektronskoj formi, poput trgovanja na Beogradskoj berzi.

Šta je državni zapis

Državni zapis je kratkoročna državna obveznica, odnosno način da se država najduže na godinu dana zaduži kod zainteresovanih investitora, objašnjava za B92 profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić.

"Razlog emitovanja ovih papira ne mora da signalizira da je država u nekom problemu sa likvidnošću i s te tačke gledišta država ne mora da bude u bilo kakvom problemu čak i ako se emisija ne proda u celini. To je važan instrument za generalno podsticanje finansijskog tržišta i tržišta hartija od vrednosti", objašnjava Šoškić.

Svaki pojedinačni investitor moći će da kupi najmanje 20 državnih zapisa. Maksimalna nominalna vrednost ponude jednog klijenta može da bude 300 miliona dinara.

Šoškić objašnjava da investicija u državne zapise ne donosi veliku zaradu, ali je isplata ugovorene kamate zagarantovana.

"Zarada ne može biti velika iz razloga što je država najsigurniji dužnik. Svako ko želi da sigurno plasira svoja sredstva, trebalo bi da ozbiljno razmotri mogućnost da ih plasira u državne zapise. Država je najsigurniji emitent i taj zapis je najmanji rizik", rekao je on.

"Drugim rečima, ako građani biraju da li da deponuju svoja sredstva u banku ili da kupe državni zapis, treba da imaju u vidu da banka, teoretski, ni izbliza nije tako dobar dužnik kao država iz razloga što država ima fiskalni autoritet, mogućnost ubiranja poreza i samim tim veću izvesnost izmirivanja obaveza", kaže Šoškić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas prva emisija državnih zapisa

Izvor: Poslovni magazin, 05.Feb.2009

Vlada Srbije emitovaće u danas po prvi put državne zapise radi finansiranja deficita tekuće likvidnosti budžeta, a u kupovini zapisa moći će da učestvuju građani, preduzeća i ostali učesnici na tržištu, preko ovlašćenih brokera.       Datum emitovanja državnih...

Nastavak na Poslovni magazin...

Prvi državni zapisi za finansiranje budžeta

Izvor: RTS, 05.Feb.2009

Vlada Srbije emitovaće prve državne zapise za finansiranje deficita tekuće likvidnosti budžeta. U prvoj emisiji biće ponuđeno 200 hiljada državnih zapisa nominalne vrednosti 10 hiljada dinara po komadu. Svaki pojedinačni investitor moći će da kupi najmanje 20 državnih zapisa...Vlada Srbije...

Nastavak na RTS...

Srbija emituje prve državne zapise za finansiranje budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009

BEOGRAD - Vlada Srbije emitovaće danas, prvi put, državne zapise za finansiranje deficita tekuće likvidnosti budžeta, u ukupnom iznosu dve milijarde dinara i s rokom dospeća 90 dana, pri čemu će te hartije od vrednosti moći da kupe i građani i preduzeća preko ovlašćenih brokera...Svaki pojedinačni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Skromna, ali sigurna zarada

Izvor: Danas, 05.Feb.2009

Elektronskom aukcijom juče je na Beogradskoj berzi prodato 84.470 državnih zapisa u vrednosti oko 845 miliona dinara što predstavlja 42,2 odsto ukupno emitovanih zapisa. Kako je planirano, prodaja ovih državnih hartija od vrednosti kojima se finansira tekuća likvidnost budžeta, biće organizovana...

Nastavak na Danas...

U Rumuniji ekonomski rast manji od jedan odsto

Izvor: Capital.ba, 06.Feb.2009, 14:37

BUKUREŠT, Rumunska privreda zabilježiće rast od manje od jednog procenta u prva tri mjeseca ove godine, što je značajno manje nego u istom periodu prošle godine, kada je rast iznosio 8,2 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo finansija. 'U prvoj polovini 2009., usporeni rast biće izraženiji',...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.