Izvor: RTS, 19.Maj.2022, 19:31

Vlada donela mere za otklanjanje posledica skoka cene gasa

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.
Cilj Uredbe je otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa, kao način ublažavanja posledica energetske krize, radi zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje tog energenta.

Kako bi se obezbedilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << normalno snabdevanje svih potrošača prirodnim gasom, neophodno je da se obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.
Takođe, neophodno je da se obezbedi i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Republici Srbiji, u odnosu na isti mesec 2021. godine.
Na današnjoj sednici je usvojena i Uredba o obveznicama sistema energetskog menadžmenta – SEM čime je proširen obuhvat obveznika sistema energetskog menadžmenta.
Ovom uredbom se bliže utvrđuju kriterijumi na osnovu kojih se utvrđuju obveznici SEM-a i to jedinice lokalne samouprave i gradske opštine sa više od 20.000 stanovnika, drugi organi i organizacije Republike Srbije, naročito uzimajući u obzir površinu i vrstu objekta koji koriste.
U sektoru proizvodnje granična vrednost potrošnje primarne energije koja definiše Obveznike sistema energetskog menadžmenta je sa 29,08 gigavat-časova, spuštena na 25 gigavat-časova.
U sektoru trgovine, granična vrednost potrošnje primarne energije je sa 16,63 gigavat-časa spuštena na 7 gigavat-časova.
Godišnji ciljevi ušteda energije za Obveznika sistema energetskog menadžmenta za tekuću kalendarsku godinu je ušteda na svakoj lokaciji 1 odsto primarne energije koja je utrošena na toj lokaciji u prethodnoj kalendarskoj godini po jedinici proizvoda ili ekvivalentnog proizvoda.
U javnom sektoru se očekuju godišnje uštede energije od oko 6,9 gigavat-časova na osnovu čega se očekuje smanjenje troškova za energiju i energente u budžetu od oko 46,3 miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada privremeno ograničila cene gasa i smanjila granične vrednosti primarne potrošnje energije

Izvor: Beta, 19.Maj.2022

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.Kako se navodi u saopštenju vlade, cilj te uredbe je otklanjanje...

Nastavak na Beta...

OGRANIČENE CENE GASA: Vlada donela mere o snadbevanju ovim energentom

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2022

Vlada Srbije je usvojila Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa...Cilj Uredbe je otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao način...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Cena gasa za potrošače u Srbiji ostaje ista do kraja maja

Izvor: Danas, 20.Maj.2022, 14:14

Cena gasa za potrošače ostaće ista do 31. maja, a iz budžeta Srbije biće nadoknađena razlika u ceni tog energenta nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, garantuje vladina uredba o privremenoj meri ograničavanja cene tog energenta.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.