Vlada Srbije usvojila krizni plan za nestašicu nafte

Izvor: B92, 06.Sep.2019, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije usvojila krizni plan za nestašicu nafte

Beograd -- Vlada Srbije utvrdila je krizni plan za slučaj da dodje do ugrožavanja sigurnosti snabdevanja energijom i energentima u našoj zemlji.

Cilj plana je da uspostavi procedure i postupke tokom krize u snabdevanju naftom i derivatima nafte, odnosno energijom i energentima.

U Uredbi o utvrđivanju Programa mera u slučaju kada je ugrožena sigurnost snabdevanja energijom i energentima - Krizni plan, koja će stupiti na snagu 12. septembra, navodi se da bi neplanirani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prekid rada Rafinerije Pančevo predstavljao najozbiljniju pretnju sigurnosti snabdevanja srpskog naftnog tržišta.

Precizirano je da se krizne mere sprovode i usled prekida ili naglog pada u snabdevanju sirovom naftom i/ili derivatima nafte zbog međunarodnih ekonomskih ili političkih tenzija, kao i u slučaju lokalnog ili regionalnog prekida u logističkom lancu snabdevanja zbog elementarnih nepogoda, velikih industrijskih nesreća ili građanskih nemira.

Takođe, Uredbom koja je juče objavljena u "Službenom glasniku" navodi se da se krizne mere primenjuju i u slučaju naglog skoka potražnje za derivatima nafte usled supstitucije energenata izazvane poremećajem u snabdevanju prirodnim gasom ili električnom energijom, neplaniranog prekida protoka nafte kroz naftovode JANAF i Javnog preduzeća Transnafta i izuzetno visokog ili niskog nivoa Dunava koji ograničava isporuku goriva baržama.

Mere za hitno postupanje Srbije aktivirale bi se u i slučaju da poremećaj u snabdevanju utiče i na susedne zemlje, kao što su Austrija, Bugarska, Mađarska i Rumunija.

Uredbom, koju je Vlada Srbije usvojila 28. avgusta, precizirano da će se krizne mere razmatrati jedino u slučaju ozbiljnog poremećaja u snabdevanju naftom i derivatima nafte, a ne u situacijama kada je osnovna svrha da se utiče na cene derivata nafte ili da se pruži podrška određenom snabdevaču da stekne prednost na tržištu.

Mere koje preduzima Vlada u kriznim situacijama imaju za cilj da pomognu da se održi ili obnovi nivo snabdevanja naftom i derivatima nafte, odnosno energijom i energentima tokom privremenog perioda, dok se ponovo ne uspostavi normalno funkcionisanje tržišta i one treba da budu srazmerne nivou poremećaja.

Odgovornost za snabdevanje tržišta u slučaju krize ostaje na privrednim društvima koja su licencirana za obavljanje energetskih delatnosti iz oblasti nafte i koja posluju na tržištu Srbije.

Predviđeno je da će sva privredna društva koja su licencirana za obavljanje energetskih delatnosti iz oblasti nafte imati ravnopravan tretman u odnosu na prava i obaveze koje proizlaze iz Programa, a da potrošači treba da budu opterećeni u najmanjoj mogućoj meri prilikom sprovođenja kriznih mera.

Takođe, uredba predviđa da Vlada odredi prioritetne sektore čije normalno funkcionisanje utiče na vitalne delove društva, a mere koje preduzima treba da budu potpuno transparentne, pri čemu će se uzeti u obzir moguća potreba za poverljivošću informacija tokom sprovođenja mera.

Program se odnosi na sirovu naftu, goriva za motorni pogon (bezolovni benzin, gasno ulje, mlazno gorivo, tecni naftni gas - TNG), gasno ulje ekstra (lako), kao i ulja za loženje, a ne obuhvata ostale proizvode kao što su gorivo za bunkerisanje, primarni benzin i maziva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.