Vlada CG usvojila novi paket mera: 1,22 milijarde evra za četiri godine

Izvor: B92, 24.Jul.2020, 16:01

Vlada CG usvojila novi paket mera: 1,22 milijarde evra za četiri godine

Podgorica -- Vlada Crne Gore usvojila je treći paket ekonomskih mera podrške građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa.

Paket je vredan 1,22 milijarde evra koji pokriva period od četiri godine, saopštio je u četvrtak uveče premijer Duško Marković na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, treći paket mera obuhvatiće određene kratkoročne i posebno dugoročne mere.

Kako je rekao, cilj kratkoročnih mera je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obezbede podršku sektoru turizma u iznosu od 83.350.000 evra, podsticaj poljoprivredi i ribarstvu za realizaciju investicija u ukupnom iznosu od 89,4 miliona evra.

Za unapređenje konkurentnosti privrede kroz 17 programskih linija i davanjem 10 miliona evra bespovratnih sredstava samo u 2020. godini, za podršku privredi kroz subvencionisanje zarada uključujući turizam predviđeno je 16,2 miliona evra i za podršku najugroženijim kategorijama stanovništva 1,8 miliona evra.

On je podsetio da je prvi paket mera iznosio je 280 miliona evra i dominantno se odnosio na održavanje tekuće likvidnosti i na podršku najugroženijim kategorijama stanovništva, dok je drugi set mera kreiran u pravcu očuvanja radnih mesta i stvaranja pretpostavki za brži oporavak ekonomije, prenose podgorički mediji.

"Za to smo samo do juna izdvojili oko 40 miliona evra. Već u toku implementacije svih ovih aktivnosti, bili smo svesni činjenice da trenutak u kojem živimo prevazilazi domete interventnih mera koje su na sličan način sprovele i mnoge druge države. Uvideli smo i da nam je globalna ekonomska situacija nametnula još veću i zahtevniju obavezu - obavezu odgovornog, promišljenog i dugoročnog pristupa u ekonomiji i razvoju. Zbog toga će treći paket ekonomskih mera, koji se priprema već mesecima, iznositi 1,22 milijarde evra", rekao je Marković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.