Visoke temperature u Srbiji zbunile biljke: Usred januara procvetale kajsije FOTO

Izvor: B92, 15.Jan.2022, 13:56

Visoke temperature u Srbiji zbunile biljke: Usred januara procvetale kajsije FOTO

Topola -- Izuzetno visoke temperature koje su u Srbiji zabaležene krajem decembra, zbunile su biljke i voćke.

To je najviše vidno u selima u okolini Topole, jer su prvo procvetale visibabe, a zatim i kajsije.

Đorđe Radišić iz sela Žabari sasvim slučajno dok je obilazio svoj voćnjak primetio je za ovo doba godine izuzetno retku i neobičnu pojavu.

"Na jednom stablu bila su ima dva cveta, koji su bili pred samo otvaranje. To je za mene bilo veliko iznenađenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer ipak smo usred zime iako su temperature bile malo više, zimski je period, ali eto dovoljno toplote da se izazove cvetanje. Već narednog dana temperature su se spustile i hladnoća je oštetila cvet, ubrzo je stigao i sneg tako da od ovih zimskih kasjija ipak neće biti ništa", kaže Đorđe Radišić.

Cvetanje voća dva put godišnje ili u zimskim mesecima ovdašnji domaćini vezuju i za brojna narodna verovanja. Ako je po tome, onda nas čeka duga i hladna zima. Ipak, stručnjaci objašnjavaju da cvetanje voća van sezone može biti rezultat sve većih klimatskih promena.

"Klima se izmenila, a kajsija je poznata kao voćka sa veoma kratkim i nestabilnim zimskim mirovanjem, ona ne zna za kalendar, već se ponaša prema vremenskim prilikama, ili bolje reći neprilikama", izjavio je Ivan Glišić profesor voćarstva na Agronomskom fakultetu u Čačku.

Prema preciznim klimatskim podacima sa meteo stanice Miokovci kod Čačka, vidi se da od 24. decembra do 6. januara nema negativnih temperatura, čak i u toku noći, a od 31.12. do 5.1. maksimalne dnevne su se kretale od +11 do čak +17 stepeni.

"To nije dovoljno u ovom periodu da dođe do masovne pojave cvetanja kajsije, ali pojedinačni slučajevi se mogu dogoditi, kao što je to bio slučaj u selu Žabari kod Topole“, dodao je Glišić.

Proizvođači kajsije već godinama unazad veliku muku muče jer upravo vremenske nepogode oberu veći deo kajsija i rod, a ni kvalitet nisu kao što su bili nekad. Rani mraz pokazao se kao najveći neprijatelj ovog voća, a ono što ne desetkuje on vrlo često pred samu berbu uništi grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KAJSIJE PROCVETALE USRED JANUARA U selu u okolini Topole zbog klimatskih promena dešava se anomalija

Izvor: Blic, 15.Jan.2022

Izutetno visoke temperature koje su u Srbiji zabaležene krajem decembra, zbunile su biljke i voćke. To je najviše vidno u selima u okolini Topole, jer su prvo procvetale visibabe, a zatim i kajsije. Đorđe Radišić iz sela Žabari sasvim slučajno dok je obilazio svoj voćnjak primetio je za ovo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.