Visoka tražnja u Kini podiže cene aluminijuma

Izvor: Blic, 15.Avg.2011, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoka tražnja u Kini podiže cene aluminijuma

PEKING - Tražnja aluminijuma u Kini će se udvostruči do kraja ove decenije i to će uticati na rast cena tog metala, procenjuju analitičari kompanije "XimRen Aluminum Holding", a prenosi agencija Blumberg.

Rast potrošnje aluminijuma će "progutati" višak metala u zemlji i podstaći rast cena. Tražnja lakog metala u najmnogoljudnijoj zemlji sveta treba da raste 15 odsto godišnje, do kraja 2020. prognozira izvršni direktor "XinRenAluminum" Lian Hunbo.

U prethodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deset godina tražnja aluminijuma u Kini je rasla za 17-20 odsto godišnje.

Brz privredni rast u Kini utiče na dalji rast tražnje strateški važnih sirovina, uključujući i aluminijum, što će najverovatnije ove godine smanjiti tržišne viškove metala na 1,4 miliona tona, prognoziraju analitičari kompanije "Bruk Hant".

Kineska vlada je, inače, u aprilu privremeno zabranila nove projekte i industriji aluminijuma, kako bi se izborila sa preteranom produkcijom tog metala.

Aluminijum je na međunarodnom tržištu pojeftinio za 2,4 odsto od početka godine i danas se na berzama prodaje po ceni 2.407 dolara za tonu. U julu 2008. godine aluminijum je vredeo rekordnih 3380,15 dolara za hiljadu kilograma.

Povezane vesti: Unca zlata dostigla rekordnih 1.700 dolara Inflacija u Kini nastavlja da raste

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Visoka tražnja u Kini podiže cijene aluminijuma

Izvor: Capital.ba, 16.Avg.2011, 09:38

PEKING, Tražnja aluminijuma u Kini će se udvostruči do kraja ove decenije i to će uticati na rast cijena tog metala, procjenjuju analitičari kompanije 'XimRen Aluminum Holding', a prenosi agencija Blumberg. Rast potrošnje aluminijuma će 'progutati' višak metala u zemlji i podstaći rast cijena....

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.