Višnjarima mala cena, hoće da čupaju stabla

Izvor: B92, 18.Jun.2016, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višnjarima mala cena, hoće da čupaju stabla

Vreme je berbe višanja, ali na jugu Srbije tek poneki berač je u voćnjaku.

Proizvođači su nezadovoljni niskom cenom i kažu da im se za 30 dinara po kilogramu ne ispati ni da počnu berbu.

Zasadi višanja u opštini Žitorađa odavno su se zacrveneli. Plod je spreman za berbu, ali berača ima tek ponegde. Skoro tri puta niža otkupna cena u odnosu na lane odlaže berbu.

“Prva cena bila 40 za prvu klasu, 25 za drugu, da bi već sutra promenili da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 30 bez klasa, nama odgovara od 55 do 60 dinara, da bismo pokrili ulaganje”, kaže Ljubiša Mitić, višnjar iz Žitorađe

“Mi smo sada na nuli, onih 15 dinara preko 40 bi nam bila zarada, sada imamo dinar, dva”, kaže Dragan Stanković, višnjar iz Žitorađe

Samo berače ove godine proizvođači plaćaju do 15 dinara po kilogramu. Kažu, računica im nikako ne ide na ruku, pa čak i u merošinskom kraju, gde je višnja decenijama glavni izvor prihoda, mnogi odustaju od njene proizvodnje.

“Planiramo sve da čupamo, ne isplati se, šta ću ja sa 30 din, ne mogu da izvučem ni gorivo,ni hemikalije, a da platim radnike, šta ostaje-ništa”, kaže Snežana Mitić, višnjarka iz Merošine

Neki otkupljivači kažu da je cena niska zbog zaostalih zaliha iz prošle godine. Proizvođači smatraju da je to samo izgovor, a stručnjaci da je problem to što država godinama ne ulaže u prerađivačke kapacitete. Dve društvene hladnjače u merošinskom kraju , posle restrukturiranja, otišle su u stečaj.

“Ako bi se zauzela da nađe nekog strateškog partnera, jer mi visnju malo konzumiramo, izvozimo je, zato nam i treba neko sa strane, ko bi uložio par miliona evra da se te hladnjače renoviraju, i onda bi se verovatno odnos ponude i potražnje na tržištu izbalansirao”, kaže Hranislav Stojanović, stručnjak za poljoprivredu opštine Merošina.

U opštinama Merošina i Žitorađa pod višnjom je oko tri hiljade hektara. Zbog loših vremenskih uslova, rod je skoro prepolovljen u odnosu na prošlu godinu.

Uoči berbe, proizvođači se, ipak, nadaju da su otkupljivači spremni na kompromis.

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede u petak otkupljivači se nisu pojavili. Novi je zakazan za utorak. Od ishoda tog sastanka zavisiće koliko će proizvođača na jugu Srbije otpočeti berbu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.