Izvor: B92, 22.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višnjari odustali od blokade hladnjača

Prokuplje -- Proizvođači višanja odustali su od za utorak najavljene blokade hladnjača, prihvatili ponuđenu cenu i nastavili berbu.

Podsetimo, zahtev proizvođača iz Leskovca i Prokuplja bio je da se otkupna cena višanja poveća sa 22 na 30 dinara, što otkupljivači smatraju neprihtavljivim. Proizvođači su u utorak prihvatili da cena bude 23. dinara, a najavljeni protest je otkazan.

Kako za B92 iz Prokuplja javlja novinar Televizije Grk, Zorana Cvetkovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvođači višnje iz ovoga kraja u ponedeljak su bili razočarani rezultatima sastanka u Vladi Srbije. Predsednik Unije voćara Zoran Ristić tada je saopštio da su voćari očekivali da budu zaštićeni od monopola koji drže izvoznici, i da otkupna cena bude 30 dinara, mada bi, kako kažu, pristali na 25. On je tada rekao da voćari nikako ne bi prihvatili cenu od 23 dinara po kilogramu, koliko je bilo ponuđeno. Pošto su iz Vlade dobili odgovor kako ona nema mehanizme da utiče na cenu višnje, to jest na ucenu izvoznika, proizvođači su saopštili da su spremni da već u utorak blokiraju sve hladnjače na prostoru na kome Unija deluje, a to je osam opština iz četiri okruga.

Nezvanično je procurela vest da su i malinari iz centralne i zapadne Srbije dali svoju podršku višnjarima, i da su spremni da im pomognu da svoje namere sprovedu do kraja.

Berba je ipak nastavljena u utorak, pošto višnja nije mogla još dugo da ostane na drvetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.