Viski će pomoći u proizvodnji goriva

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 10:33

Viski će pomoći u proizvodnji goriva

Naučnici škotskog Univerziteta Heriot-Vat su razvili materijal koji bi mogao da pretvori milijarde litara otpadnih voda iz destilerija viskija u zeleni vodonik.

Zeleni vodonik je ekološko gorivo koje ne proizvodi ugljen-dioksid prilikom sagorevanja.

"Potrebno je devet litara vode da bi se proizveo kilogram zelenog vodonika, a svaki litar proizvodnje viskija od slada stvara oko 10 litara ostatka. Naše istraživanje se fokusiralo na to kako da uklonimo otpadne materije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz ovog ostatka i iskoristimo ga za proizvodnju zelenog vodonika", izjavio je naučnik sa Univerziteta Heriot-Vat, Sudhagara Pičaimutu.

Tim naučnika je razvio nanočesticu zvanu selenid nikla koja iz otpadnih voda iz destilerija proizvodi istu količinu zelenog vodonika kao iz čiste slatke vode, prenosi Skaj njuz.

Naše istraživanje pokazuje kako možemo da koristimo svetske resurse za proizvodnju energije na ekološki održiv način i smanjimo potrošnju slatke vode za proizvodnju zelenog vodonika, zaključio je Pičaimutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.