Viška mleka koliko hoćeš

Izvor: Blic, Beta, 20.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viška mleka koliko hoćeš

Vlada Republike Srbije juče je Republičkoj direkciji za robne rezerve odobrila interventni otkup 300 tona domaćeg mleka u prahu od mlekara u Srbiji, a sve zarad poveća tražnja za svežim mlekom od poljoprivrednih proizvođača. Međutim, prerađivači mleka upozoravaju da je ta količina mala, jer da bi se požar na tržištu mleka ugasio, država treba da otkupi najmanje 2.000 tona mleka u prahu.

Višak mleka u Srbiji izazvan je time što je u Srbiju 2007. uvezeno 4.000 tona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mleka u prahu, što je odobrila država. Te zalihe još nisu potrošene, te su pojedine mlekare prošle nedelje morale da otkažu otkup sirovog mleka od poljoprivrednika u srednjem Banatu. U slučaj se uključilo Ministarstvo poljoprivrede koje je sa Robnim rezervama postiglo dogovor o otkupu 300 tona domaćeg mleka u prahu. To rešenje juče je usvojila Vlada, po kome je otkupna cena domaćeg mleka u prahu 291,60 dinara po kilogramu sa porezom na dodatnu vrednost i rokom plaćanja 10 dana od isporuke. Mleko u prahu biće otkupljeno od mlekara koje imaju minimalni dnevni prosek otkupljenog sirovog mleka od 150.000 litara, a stanje zaliha uzima se na dan 17. februar. Prema odluci Vlade, od mlekare se maksimalno može otkupiti 100 tona, a ukoliko konkurišu mlekare iz istog sistema, otkup će biti maksimalno 80 tona po mlekari. Istovremeno, mlekare su u obavezi da nastave sa otkupom svih ponuđenih količina sirovog kravljeg mleka.

I taman kada su svi pomislili da je kriza sređena, proširila se vest da je „Subotička mlekara" najavila otkaz otkupa mleka od 500 manjih individualnih proizvođača.

Dušan Grujić, generalni direktor „Subotičke mlekare", kaže za „Blic" da su otkup otkazali od 1. marta.

- „Subotička mlekara" na zalihama ima 700 tona mleka u prahu, što je, prevedeno u litre, sedam miliona litara mleka, dok dnevno uspevamo da prodamo svega 80.000 litara. Veće zalihe od nas ima „Imlek", kome na stanju stoji 1.400 tona mleka u prahu, dok cela mlekarska industrija na zalihama drži najmanje 3.000 tona - napominje Grujić.

Grujić objašnjava da odluka o otkupu 300 tona domaćeg mleka u prahu ne znači ništa i upozorava da će se požar sa mlekom smiriti samo pod uslovom da Robne rezerve otkupe 2.000 tona mleka u prahu.

- Svi se gušimo u zalihama i to je nešto na šta smo upozoravali državu. Realna cena punomasnog mleka u prahu po kilogramu je 420 dinara, a mi smo je skinuli na 295, dok obrano mleko u prahu naplaćujemo 270 dinara, a ono realno košta 407 dinara po kilogramu. Morali smo to da uradimo jer su uvozne cene mnogo niže, zbog čega konditorska industrija neće da ga otkupljuje - tvrdi Grujić.

Da bi se ovakvo stanje sredilo, država, kaže Grujić, mora da natera konditorsku industriju da otkupljuje mleko u prahu iz domaće proizvodnje, da potpomogne izvoz mleka, ali i da izdvaja veće stimulacije za primarne proizvođače. U protivnom ćemo se dovesti do toga da mlekarska industrija u potpunosti nestane, a kad ona nestane, nestaće i meso jer će seljaci odlučiti da pokolju krave.

Rade Pribićević, direktor korporativnih i regulatornih poslova u „Dunav hrana grupi", a u čijem sastavu posluje i „Salford" koji okuplja „Imlek", „Zaječarsku", „Novosadsku", „Zemunsku" i „Subotičku" mlekaru, kaže da bi jedini izlaz iz ove situacije bio izvoz mleka EU, ali u ovom trenutku je to neizvodivo jer za tako nešto nemamo dozvole. Tačnije, Srbija mleko može da izvozi u BiH, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Makedoniju.

Grujić, međutim, napominje da su te dozvole samo na papiru, jer u Hrvatskoj ili Albaniji srpskog mleka nema.

Sukob ministara poljoprivrede i trgovine

Prilikom usvajanja jučerašnje odluke došlo je do manjeg nesporazuma među ministrima. Prema saznanjima „Blica", ministar trgovine Slobodan Milosavljević nije bio sasvim saglasan sa predlogom jer smatra da to nije rešenje. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić konstatovao je da je čudno da se s jedne strane ministar poljoprivrede Saša Dragin zalaže da zaštiti tržište od nelojalne konkurencije iz inostranstva, a da je s druge strane ministar trgovine nedavno zatražio da se sezonski obezbedi oslobađanje od carina na uvoz mleka u prahu. Na to je i Dragin dodao da je kao ministar poljoprivrede zgranut da se posle svega što se dogodilo i svih problema koji su nastali zbog prošlogodišnje identične odluke o uvozu mleka u prahu, ponovo razmatra takva mogućnost.

Ž. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.