Više zatvorenih nego novoosnovanih firmi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2011, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više zatvorenih nego novoosnovanih firmi

BEOGRAD -

U Srbiji je u 2010. godini, prvi put od kada se vodi evidencija, broj zatvorenih radnji bio veći od broja novoosnovanih, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

Prošle godine bilo je registrovano 35.299 novih radnji, što je za oko 10 odsto manje nego 2009, a iz registra je obrisano 37.168 preduzetnika, oko dva procenta više nego godinu pre, rečeno je agenciji Beta u APR.

Iz registra APR je 2010. istovremeno obrisan tri puta veći broj preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od uobičajenog, odnosno njih 9.357, ali je u to uračunato i 5.974 firmi koje su izbrisane na osnovu sprovođenja postupka automatskog stečaja.

Prošle godine broj novoosnovanih firmi pao je, prvi put posle dužeg vremena, ispod 10.000. Kako se precizira, osnovano je 9.469 preduzeća, što je za 544 manje nego u 2009. godini.

Direktora APR Zvonko Obradović rekao je agenciji Beta da će u 2011. godini APR "nastaviti primenu druge faze jednošalterskog sistema registracije, koji podrazumeva trenutno elektronsko izdavanje poreskog identifikacionog broja (PIB) od strane Poreske uprave, kao i elektronsku razmenu podataka u koju će se uključiti i Ministarstvo unutrašnjih poslova".

"Sa integracijom i usaglašavanjem baza podataka između ovih institucija postići će se bolji stepen kontrole i sprečiće se delovanje takozvanih 'fantom firmi'", rekao je on.

Podsetio je da je "objedinjavanjem poslova prijema, obrade, registracije i objavljivanja finansijskih izveštaja za sva pravna lica na jednom mestu u APR, od januara 2010. godine, postignuta je ušteda od dva miliona evra za privredu, a uvođenjem jednošalterskog sistema i u oblast finansijskog izveštavanja, osim u oblast registracije, postignuta je ukupna ušteda od oko 3,5 miliona evra".

Registracija privrednih subjekata, ali i udruženja građana, trenutno u APR traje najviše tri dana.

Građani predaju dokumentaciju na jednom šalteru u APR, a APR elektronski razmenjuje podatke sa Poreskom upravom, Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje (RZZO) i PIO fondom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.