Više šampanjca, ali ne i manja cena

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više šampanjca, ali ne i manja cena

Pariz -- Francuskog šampanjca, uz malu pomoć povoljnih vremenskih prilika u naredna dva meseca, moglo bi biti čak 56 odsto više nego prošle godine.

Međutim, to mu, ipak, neće sniziti cenu.

Kako prenosi francuski list Kapital, ove godine se u Šampanji, regionu u kome se proizvode penušava vina, očekuje znatno bogatija berba - za 16 odsto od proseka za poslednjih pet godina.

Ministarstvo za poljoprivredu obavilo je procene na osnovu vremenske prognoze koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, na duge staze, delovala povoljno. Udruženje proizvođača vina u Šampanji ipak strahuje da su neki klimatski incidenti mogući do kraja septembra, aludirajući na nevreme koje je nedavno pogodilo Burgonju.

"Imamo odličan potencijal ove godine, i za količinu i kvalitet, ali, kako vinogradari kažu, dok grožđe ne bude na presi, ništa se ne može garantovati", rekao je jedan od predstavnika tog udruženja.

U Šampanju se proizvode vrhunska penušava vina kontrolisanog porekla, za kompaniju LVMH, kao što su, na primer, marke "don perinjon" i "moe&šandon", ali i za Loran-Perier (Laurent-Perrier), Vranken Pomeri (Vranken Pommery) i druge luksuzne kuće.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Više šampanjca, ali ne i manja cena

Izvor: B92, 13.Avg.2013

Pariz -- Francuskog šampanjca, uz malu pomoć povoljnih vremenskih prilika u naredna dva meseca, moglo bi biti čak 56 odsto više nego prošle godine...Međutim, to mu, ipak, neće sniziti cenu...Kako prenosi francuski list Kapital, ove godine se u Šampanji, regionu u kome se proizvode penušava vina,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.