Više robe bez carine

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više robe bez carine

Da bi srpska privreda iskoristila šansu koju pruža Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom neophodno je jačanje njene konkurentnosti, rekao je premijer Mirko Cvetković otvarajući privrednu izložbu u Krasnodaru

Od našeg specijalnog izveštača

Krasnodar, 5. novembra – Lista proizvoda koje će srpske firme moći da plasiraju ruskim potrošačima po nižim cenama – bez carine mogla bi da bude proširena od sledeće godine. Sem lekova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mesnih i konditorskih proizvoda, soka od jabuke, sapuna, frižidera, mašina za pranje i kancelarijskog nameštaja od drveta, za koje je na septembarskom ekspertskom sastanku zatražena liberalizacija, u narednim pregovorima razmotriće se mogućnost da se pod „kapu slobodne trgovine” stave i putnički automobili, tepisi, sobni i kuhinjski nameštaj, monitori i tv-prijemnici.

– Na zasedanju međuvladinog srpsko-ruskog komiteta, 24. novembra u Moskvi, uz ostala pitanja trgovinske i ekonomske saradnje od obostranog interesa razmotriće se i mogućnost dodatne liberalizacije, odnosno proširenje liste kojom je po Sporazumu o slobodnoj trgovini 90 odsto proizvoda oslobođeno plaćanja carina u međusobnom prometu – najavio je danas u Krasnodaru, centru najjužnijeg ruskog regiona, Mirko Cvetković, predsednik Vlade Srbije, ukazujući da ovaj dokument, kao i sporazum između srpske i moskovske vlade pruža bitne osnove za unapređenje ekonomskih odnosa dve zemlje.

Da bi srpska privreda na inostranom tržištu, pa i ruskom iskoristila svoju šansu u punoj meri, po mišljenju Cvetkovića, neophodno je jačanje njene konkurentnosti, što je i jedan od ciljeva ekonomske politike Vlade Srbije.

Otvarajući izložbu srpske privrede na centralnom trgu u Krasnodaru na kojoj će se, u organizaciji vlade i Privredne komore Srbije, do subote predstaviti 55 naših kompanija i učestvujući u radu investicione konferencije premijer Cvetković je izrazio uverenje srpske vlade da privredna saradnja sa Rusijom može biti uspešnija i da je moguće ostvariti veće prisustvo srpskih preduzeća na ruskom tržištu i ruskih investitora u Srbiji. Izrazio je uverenje da će tome značajno doprineti i realizacija sporazuma u oblasti naftne i gasne privrede, za čije ugovaranje su sada u izradi potrebni dokumenti.

Uz ocenu da je značajnije prisustvo srpskih preduzeća u Rusiji dugoročan ekonomski interes Srbije i poziv ruskim privrednicima da ulažu, podsećajući na pogodnosti ulaganja u našu zemlju, Cvetković je najavio da će ekonomska politika u 2009. godini biti usmerena ka očuvanju makroekonomske stabilnosti: nastavkom strukturnih reformi i podsticanjem konkurencije kao instrumenta za smanjenje inflacije.

– U narednoj godini očekuje nas i početak obimnih infrastrukturnih radova na Koridoru 10 i pokretanje značajnih projekata u oblasti energetike, kao što su izgradnja termoelektrana „Kolubara B” i „Tent 3” ukupne vrednosti 1,7 milijardi evra. Zbog toga se i projekti koji su u vezi sa realizacijom rusko-srpskog gasno-naftnog aranžmana smatraju prioritetnim – naglasio je Cvetković.

I po rečima Slobodna Milosavljevića, ministra trgovine i usluga, energetski sporazum od kojeg Srbija očekuje dugoročnu sigurnost u snabdevanju gasa i bolje poslovanje NIS-a jedan je od prioriteta, kao što je od velike važnosti i bolje korišćenje Sporazuma o slobodnoj trgovini koje je sada na niskom nivou.

– Rusija jeste jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, ali deficit od 2,5 milijardi dolara na srpskoj strani u narednom periodu može biti limitirajući faktor za budući dinamičniji razvoj ekonomsko-trgovinske saradnje. Ne smeta nama visok uvoz već obostrano nedovoljan izvoz i u Srbiju i u Rusiju, koji se može povećati upravo daljom liberalizacijom i većim korišćenjem pogodnosti koje nudi bescarinska trgovina – kazao je Milosavljević.

On veruje da će krasnodarska izložba tome doprineti i da će srpski proizvođači kvalitetnom ponudom, konkurentnošću robe i usluga doći do partnera u Rusiji i obrnuto. Ministar smatra i da će naši građevinari i proizvođači opreme iskoristiti šansu i učestvovati u projektima i investicijama koje će se realizovati do 2014. godine, kada je Soči domaćin zimskih olimpijskih igara, manifestacije za koju je Ruska Federacija obezbedila budžet od 20 milijardi dolara.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ističući da je rusko tržište za Srbiju prioritet, posebno u uslovima globalne finansijske krize, uveren je da će srpska privreda povratiti pozicije na ruskom tržištu i naći svoje mesto u realizaciji 400 planiranih projekata i izgradnji 1,9 miliona stambenih kvadrata u krasnodarskom kraju koji beleži najviše stope privrednog razvoja u Rusiji i posle Moskve i Sankt Peterburga rekorder je u privlačenju stranih investicija. Od ove izložbe očekuje nove poslovne aranžmane i veći izvoz, čemu će doprineti i aktivnosti predstavništva Privredne komore u Moskvi i njenog ogranka u Krasnodaru.

Vesna Jeličić

[objavljeno: 06/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.