Više propisa - jača administracija

Izvor: B92, 24.Jul.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više propisa - jača administracija

Beograd -- Propisi su ishodište moći za cele sektore, državne administracije, preko kojih se ispoljava uticaj i oblikuje obrazac poželjnog ponašanja obveznika.

Stoga i ne čudi da je u Srbiji čak 8.800 propisa (spram, na primer, 2.900 u Češkoj), pa je, naglašava Zoran Radoman, pomoćnik direktora Poreske uprave, prošle godine samo ovo telo imalo preko milion obveznika, donelo 6,5 miliona rešenja, više stotina hiljada raznih zapisnika i 3,5 miliona izjava. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Radilo je 12.000 radnika, razbacanih na preko 200 lokacija, a dodatno otežanje je upotreba dva računarska programa u radu Uprave.

Radoman ističe da je nužno drastično redukovati broj propisa, preostale modernizovati, pravno precizirati i lingvistički doterati.

Ušteda

Uštede samo od sprovedene 63 reforme propisa se kalkuliše na 59 miliona evra godišnje, dok bi realizacija svih 217 usvojenih predloga obveznicima uštedela 180 miliona evra. Još i veća bi bila ušteda na trošenju vremena za administrativne poslove, po čemu je Srbija, prema kriterijumima Svetske banke, na 132, pretposlednjem mestu! Tako se ceni da radnik firme od četrdesetak zaposlenih samo na administriranju u plaćanju poreskih obaveza izgubi čak 35 radnih dana.

Cilj je da i propisi budu u funkciji kreacije atraktivnog investicionog ambijenta, te da se, u krajnjem, iz dinamizovane privredne aktivnosti budžet, što je osnovna uloga Uprave, bolje puni, a nesporazuma sa obveznicima bude manje.

Država ne pritiska samo građane i preduzetnike već i poreznike, pa je ovoj službi dato u zadatak i da procenjuje vrednosti pokretne i nepokretne imovine, kategorizuje aparate za kockanje, kontroliše povrede intelektualne svojine, nadzire zapošljavanje invalida ili da naplaćuje vodne doprinose, što je prihod javnih preduzeća, a ne javni prihod.

Funkcionisanje administracije se prikazuje kao složeno, mistifikuje, čini nerazumljivim" sve kao opravdanje za prekomernu posvećenost pojedinca ili firme ovim obavezama.

Iz predimenzioniranosti i izrazito nadmoćne pozicije administracije, sledi i velika borba za uticaj na ove strukture, pa svaka vlast širi službu svojim ljudima i, pravdajući povećanje zaposlenih, kontinuirano izmišlja nove obaveze i usložnjava procedure.

Nove okolnosti, pak, zahtevaju dodatan broj operativaca, pa se iznova upućuju zahtevi za nove službenike. Tako se stvara krug u kome višak administracije podupire „proizvodnju" propisa, i obrnuto.

Ovakva organizacija posla podstiče otpor prema promenama i autocenzuru radnika, pa je, ukazuje Radoman, pravo umeće promeniti interno uputstvo za rad.

Da se stvar ne bi vodila samo na nivou priče, NALED je inicirao i pola godine vodio akciju sakupljanja predloga za promene propisa i od 750 inicijativa, podneo 340 predloga, od kojih je Vlada Srbije usvojila 217, ali sprovela tek 63.

Vladimir Čupić, predsednik UO, smatra vidljivim otpore političkih struktura promenama i naglašava da je bolje pravovremeno sprovesti, u krugu glasača nepopularnu, reformu, nego kasnije trpeti grublje političke posledice zbog mnogo oštrije reforme. Smatra da je usavršavanje propisa neprekidna aktivnost, te da ova generacija ima priliku da elektronsku komunikaciju između administracije i obveznika pravno uobliči potpuno, precizno a relativno jednostavno.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svaka vlast kontinuirano izmišlja nove propise i procedure

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Jul.2010

BEOGRAD - Stoga i ne čudi da je u Srbiji čak 8.800 propisa (spram, na primer, 2.900 u Češkoj), pa je, naglašava Zoran Radoman, pomoćnik direktora Poreske uprave, prošle godine samo ovo telo imalo preko milion obveznika, donelo 6,5 miliona rešenja, više stotina hiljada raznih zapisnika i 3,5...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.