Više para iz budžeta usmeriti u poljoprivedu

Izvor: Studio B, 03.Avg.2013, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više para iz budžeta usmeriti u poljoprivedu

Predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Aleksandar Senić predložio Vladi da pod hitno isplati zaostale subvencije poljoprivrednicima, obizrom da je odlazeći ministar Dinkić rekao da svom nasledniku ostavlja skoro 800 miliona evra u budžetu.

Senić je u izjavi Tanjugu pozvao vladu i da donese odluku o otkupu jos 150.000 tona merkantilne pšenice, po ceni od 20 dinara za kilogram.

"Sa sadašnjom tržišnom cenom od 16 dinara, poljoprivredni proizvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nemaju ni za pokrivanje osnovnih proizvodnih troškova, a hrana je u poslednjih 12 meseci poskupela 13 odsto", naveo je on.

Senić se osvrnuo i na trenutnu cenu šljiva, "koja na tržištu iznosi od šest do 10 dinara, pa ljudi ne žele ni da beru šljive, jer cena ne može da pokrije ni samo branje, a kamoli celokupno ulaganje" Kada bi bio obezbeđen stabilan otkup, šljiva bi sada bila 30 dinara što bi bilo ekonomski opravdano, ukoliko bi išla u dalju preradu, naveo je Senić.

Situacija sa šljivama jasno ukazuje na neophodnost formiranja regionalnih agrarnih politika, jer ona ne može biti ista u Banatu i zapadnoj Srbiji. To je jedini način da Srbija iskoristi svoju najveću razvojnu šansu -poljoprivredu, kazao je i dodao da bi država mogla da aktivira Srbijanku u Valjevu, i da kroz realni otkup šljiva obezbedi stabilno tržište za poljoprivredne proizvođače.

Regionalni agrarni centri trebalo bi da garantuju otkup poljoprivrednih proizvoda i da se, dalje, kroz preradu šljiva, proizvodnju sokova, kompota i džemova pronađe adekvatno tržište u EU.

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predlog za isplatu subvencija ratarima

Izvor: RTS, 03.Avg.2013

Skupštinski Odbor za poljoprivredu predlaže Vladi Srbije da pod hitno isplati zaostale subvencije poljoprivrednicima. Predsednik Odobra Aleksandar Senić poziva Vladu da donese odluku o otkupu još 150.000 tona merkantilne pšenice, po ceni od 20 dinara za kilogram. ..Predsednik Odbora za poljoprivredu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.