Više o izborima nego o budžetu

Izvor: B92, 12.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više o izborima nego o budžetu

Ministar finansija Mirko Cvetković (FoNet)

Beograd -- Završeno zasedanje Skupštine, rasprava o budžetu za narednu godinu danas je bila u drugom planu.

Skupština Srbije završila je večeras rad. Poslanici opozicionih stranaka su u popodnevnom delu sednice više raspravljali o raspisivanju predsedničkih izbora, nego o predlogu budžeta za iduću godinu, koji je na dnevnom redu sednice.

U Skupštini Srbije raspravljalo se o predlogu budžeta za narednu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godinu, koji je obrazlagao ministar finansija Mirko Cvetković.

On je izjavio da predloženi budžet "predstavlja balans između razvojnog i socijalnog koncepta". Budžet, istovremeno, obezbeđuje sve obaveze prema raznim kategorijama stanovništva i mogućnost razvoja, rekao je Cvetković u Skupštini Srbije.

Ministar je kazao da neće biti problema ako Predlog zakona o budžetu ne bude usvojen do 15. decembra, dodavši da je važno da ga parlament usvoji do kraja godine kako bi počeo da se primenjuje od 1. januara 2008.

Cvetković je objasnio da spajanje penzijskih fondova nije predviđeno budžetom, već zakonima koji regulišu tu oblast. On je rekao i da će pripajanje tih fondova biti samo organizaciono, a da će svaki fond zadržati svoj račun i da se novac iz jednog neće prelivati u drugi.

Ministar je negirao da se transferi lokalnim samouopravama dele na osnovu partijske pripadnosti, navodeći da je primena zakona isključivi kriterijum za te raspodele.

Povodom primedbi da bi bilo bolje da u idućoj godini budžet ima suficit, on je rekao da će biti potrebno dve do tri godine da se ispune uslovi za planiranje viška u dražavnoj kasi.

Poslanici iz stranaka vladajuće koalicije, Demokratske stranke i G17 Plus i Nove Srbije, ocenili su da je budžet kombinacija nasleđenih obaveza i namere da se ulaže u kapitalne investicije.

Skupština Srbije načelnu raspravu o budžetu nastaviće sutra u 10.00 sati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.