Virtuelna šetnja Mont Everestom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2015, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virtuelna šetnja Mont Everestom

Većina nas nikada neće otići u Nepal, gde se uzdiže naviši vrh na svetu, Mont Everest, ali zahvaljujući Google-ovom servisu "Street View" moguće je upoznati se sa ovim, možda najnepristupačnijim predelom na planeti iz udobnosti svoje fotelje.

"Street View", kom bi u ovom slučaju više odgovarao naziv "Trail View", vodi korisnike interneta u središte nacionalnog parka Sagarmata, gde mogu da uživaju u pogledu na ledeno plave reke koje vijugaju u podnožju snežnih planina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da čuju sveštenike kako sviraju na svojim instrumentima i prate pastire i njihova stada duž strmih, stenovitih staza.

Ekipe Google-a su tokom 10-dnevne ekspedicije napravili više od 45.000 panoramskih snimaka zabačenih sela na istoku Himalaja, u kojima žive šerpasi.

Projekat je realizovan u saradnji sa nepalskom start-up organizacijom Story Cycle i nepalskim šerpasom Apa koji je više od 20 puta osvajao "krov sveta" pre nego što se penzionisao i osnovao udruženje za pomoć u obrazovanju dece svojih sunarodnika.

"Svi su čuli za Mont Everest, ali malo je onih koji znaju koliko je život u ovim selima težak", kazao je Apa koji je sa 12 godina, nakon smrti oca, morao da radi kao nosač.

"Zahvaljujući servisu Google Street View, svako može da 'poseti' ova sela i da shvati da je ovim ljudima ovde potrebna pomoć. Nadamo se da ćemo uspeti da prikupimo sredstva za izgradnju novih škola i bolnica", dodao je on, prenose strani mediji.

Zajednica šerpasa, koja već godinama obezbeđuje nosače i vodiče alpinističkim ekspedicijama, nada se da će najnoviji Google-ov projekat doprineti poboljšanju života mladih kako više ne bi morali da se bave planinarenjem, što je zanimanje visokog rizika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.