Vinogradi obećavaju bolju godinu od prethodne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2018, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vinogradi obećavaju bolju godinu od prethodne

Iako su vremenski uslovi ove zime bili neuobičajeni, tempearture visoke sa kratkim zahlađenjem, vinogradi su u dobroj kondiciji i prema sadašnjem stanju očekuje se bolja godina od prethodne. Vinogradari jedno strahuju od mogućih zakasnelih mrazeva krajem ovog i početkom narednog meseca.

Vinogradi na preko 850 hektara plantaža "Vršačkih vinograda" u fazi su zimskog mirovanja i u dobrom su stanju mada je nedostajalo kaljenje, odnosno postepene niske temperature. Jedino veće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zahlađenje bilo je početkom marta.

Međutim, što se tiče našeg područja, to je trajalo jako kratko, svega nekoliko sati smo zabeležili minus 18 stepeni u zavisnosti od lokaliteta. Nakon toga smo pregledali vinograde, okca i nismo zapazili nikakva oštećenja, kaže Petra Milanović, izvršni direktor "Vršačkih vinograda".

Zbog sadašnjih visokih tempeatura takođe se ne očekuju problemi sem moguće prevremene vegetacije. Na plantažama je završena rezidba, vinogradi se čiste od biljnih ostataka i radi popravka naslona i vezivanje lukova. Sledi sadnja mladih zasada.

Idemo sa sadnjom na 76 hektara i za to smo završili kompletnu pripremu, obradu, nabavku kalemova i sve što prati podizanje mladih zasada. Takođe smo uradili krčenje još 80 hektara i to je priprema za sadnju narednih godina, dodaje Petra Milanović.

Plan je da se sa novih 300 hektara vinograda u narednih nekoliko godina, površine pod plantažama vrate na nivo od pre desetak godina. Ovo je značajna investicija koja će poboljšati ne samo stanje zasada nego i kvalitet sortimenta. Na lokalitetu Gudurice to će biti crne sorte.

Sadimo Kaberne fran, Merlo i Širaz. Što se tiče vršačkog dela zadržali smo se na belim sortama jer nakon analize zemljišta i ekspozicije i svega što prati elaborat o podizanju zasada opredelili smo se na bele sorte, ističe Petra Milanović.

A to su dobro poznate sorte ovog kraja, Šardone, Rajnski rizling i Burgundac . U svakom slučaju, trenutno stanje vinograda u vršačkom regionu ukazuje da se, ukoliko ne bude jačih mrazeva, može očekivati godina bolja od prethodne .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.