Izvor: S media, 23.Mar.2011, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veštačka ljudska koža

U Beču je protekle nedelje predstavljena veštačka koža koja bi u budućnosti mogla da bude korišćena za razna testiranja umesto oglednih životinja.

Kožu su prezentovali Centar za alternativne i komplementarne metode koje bi zamenile ispitivanja na životinjama „zet“ iz Linca i bečko udruženje „Zaštita životinja ide u školu“. Oni smatraju da bi se upotrebom veštački proizvedene kože tokom određenih ogleda, godišnje sprečilo žrtvovanje oko >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 12.000 kunića.

Elektronska koža za ponovni dodir

Direktor centra „zet“, Klaus Šreder, je ovaj model razvio za vreme svog istraživačkog rada u jednoj nemačkoj kompaniji. Iz ljudske kože se uzimaju ćelije, koje se dobiju nakon određenih kozmetičkih operacija, koje se zatim razmnožavaju. Sa samo dva kvadratna centimetra kože moguće je napraviti oko 5.000 testova.

Veštačka koža se na primer može koristiti svaki put kada se ispituje da li određene supstance iritiraju kožu. Ona je u stanju da kao i prava ljudska koža izgori na suncu, tako da bi mogla da bude upotrebljena i u procesu razvoja i testiranja krema za sunčanje. Pored toga bi ova koža mogla biti korišćena i tokom ispitivanja dejstva određenih lekova.

(Blic)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.