Vesiću uručeno priznanje opštine Žabari: Svi delovi zemlje osećaju benefit ravnomernog razvoja

Izvor: B92, 03.Nov.2023, 16:33

Vesiću uručeno priznanje opštine Žabari: Svi delovi zemlje osećaju benefit ravnomernog razvoja

Predsednik opštine Žabari Jovan Lukić uručio je ministru građevinarstva i infarstrukture Goranu Vesiću Nagradu za doprinos u razvoju i afirmaciji te opštine.

Lukić je, obrazlažući odluku, naveo da je ministar Vesić svojim radom pokazao da ne pravi razliku između velikih i malih sredina i zaslužio najviše priznanje opštine Žabari.

Vesić je istakao da je posebno ponosan na ovu nagradu, jer su Žabari primer manje opštine koja se razvija i oseća sve benefite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ravnomernog razvoja Srbije.

"Prvo smo gradili brze pruge i autoputeve, koje nastavljamo da gradimo i dalje, ali sada se Srbija toliko razvija da je neophodno da svaki deo zemlje oseti taj razvoj, da odvojimo deo novca i za lokalne projekte, koji su od značaja ljudima u tim sredinama“, rekao je Vesić.

Najavio je da će se naredne godine obnoviti put između Žabara i Velike Plane, kao i da će opština ući u treću fazu "Čiste Srbije“, projekta namenjenog za ukupno 2,2 miliona ljudi u zemlji, vredan 3,5 milijarde evra.

U Žabarima je, pojasnio je, u planu izgradnja 76 kilometara kanalizacione infrastrukture, uz postrojenje za preradu otpadnih voda vrednosti, u vrednosti od oko 11 miliona evra.

Posetio je da je za Žabare, država kroz projekat lokalnog investiconog razvoja izdvojila 1,2 miliona evra besporvatnih sredstava, za važne lokalne projekte, koja će opština kandidovati.

"Nastavićemo da ulažemo i kroz druge projekte. U budžetu Ministarstva za narednu godinu idvojili smo 200 miliona dinara, koji su namenjeni da u opštinama finansiramo 50 odsto projekata koji podrazumevaju implementaciju pametnih rešenja u saobraćaju – pametne raskrsnice, uređenja zona škola.. Na taj način, opštine će moći da računaju na mnogo veću i snažniju podršku države“, rekao je Vesić.

Navodeći da se očekuje da Srbija ovu godinu završi sa četiri milijarde evra stranih direktnih investicija, ministar je istakao da je moguće i važno da se deo sredstava odvoji za lokalne projekte.

"Suština politike predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije je da u svakom delu zemlje ljudima danas bude bolje nego što im je bilo juče, a sutra da im bude još bolje nego danas. To je najvažnije i to se vidi u Žabarima. A, građani će tek osetiti bolitak u državi“, poručio je Vesić.

Predsednik opštine zahvalio je ministru na poverenju u Žabare, koje će se, kaže, truditi da opravdaju.

"Očekuju nas veliki projekti, obnova puta Velika Plana – Žabari, a nadam se da ćemo uraditi u narednoj godini i put Žabari – Petrovac. Srbija ne sme da stane“, rekao je Lukić.

Deo nagrade, osim medalje, čini i novčani iznos od 100.000 dinara, koji je ministar Vesić donirao u humanitarne svrhe – Udruženju osoba ometenih u razvoju "Ključ“ u Žabarima.

Ministar ih je posetio i uručio im donaciju, na čemu mu se predsednik Udruženja Darko Radovanović srdačno zahvalio. Vesić im je poklonio i svoje Knjige o Beogradu, a oni su njemu darovi ručno izrađene sapune, koji sami prave.

"Hvala ministru Vesiću što je odlučio da nam uruči ova sredstva. Iskoristićemo ih da napravimo letnjikovac, da se naši članovi tamo okupljaju tokom leta, da im boravak bude prijatniji“, rekao je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.