Vesić potpisao sporazum sa reprezentativnim sindikatima u komunalnoj delatnosti

Izvor: B92, 23.Dec.2023, 12:09

Vesić potpisao sporazum sa reprezentativnim sindikatima u komunalnoj delatnosti

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je sporazum sa reprezentativnim sindikatima u komunalnoj delatnosti.

Sporazum je potpisan o produženju roka važenja posebnog kolektivnog ugovora i važiće do 25. marta 2027. godine, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

Sporazum su u ime sindikata potpisali predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije Aleksandar Radojević i predsednik Granskog sindikata javnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saobraćajnih i komunalnih delatnosti "Nezavisnost" Milan Simić.

"Kao predsednik sindikata, učestvujući godinama u razgovorima sa nadležnima, mogu da kažem da ovoga puta imamo suštinski socijalni dijalog sa ministarstvom, za razliku od drugih. Daleko smo odmakli u tome, ne bavimo se populizmom, već postoji razumevanje sa obe strane, a sve na korist korisnika usluga" rekao je Radojević i dodao da nikada nisu tako brzo postigli neki sporazum.

On je napomenuo da su sindikati učestvovali i u procesu izmena Zakona o komunalnoj delatnosti, te je u tom aktu utvrđen i Dan komunalnih delatnosti.

Predsednik Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti "Nezavisnost" Milan Simić izrazio je zadovoljstvo zbog produženja važenja kolektivnog ugovora i istakao da, ako negde postoji socijalni dijalog, onda je to u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje bi, kako je rekao, trebalo da bude primer drugim resorima kako se radi efikasno, brzo, uz poštovanje dogovora. Ministar Vesić je zahvalio sindikatima na korektnom dijalogu i saradnji i istakao da nikada brže nije dogovoren jedan kolektivni ugovor.

"Moj je stav, još dok sam bio na funkciji u Beogradu, a i sada, da su sindikati naši partneri, a javna komunalna preduzeća naša zajednička kuća i da u ovakvim razgovorima nema dve strane, već je zajednički interes da preduzeća dobro posluju na korist građana. Kada smo na istoj strani, brz dogovor je moguć", istakao je on. Napomenuo je da se sporazumom produžava važenje posebnog kolektivnog ugovora do 25. marta 2027. godine.

"Ovaj ugovor se tiče gotovo 80.000 zaposlenih u javnim i javno-komunalnim preduzećima i potpuno će zaštititi prava zaposlenih, obezbediti njihovo učešće u odlučivanju u svim važnim pitanjima i obezbediće da građani dobiju bolje komunalne usluge", naveo je Vesić.

Dodao je da se dijalog sa sindikatima nastavlja i da oni treba da učestvuju u svim izmenama zakonske regulative, jer je korektno da daju svoje predloge, mišljenja, sugestije, koji se neretko i usvajaju, jer sindikati najbolje znaju gde je i šta potrebno.

"Kada zajednički gradimo našu kuću i dogovaramo zakone, to znači da smo partneri i onda ne treba da čudi što smo se za šest dana dogovorili o kolektivnom ugovoru. Na ovaj način smo pokazali da vlada i reprezentativni sindikati imaju isti cilj, da komunalna delatnost treba bude posebno vrednovana, a zaposleni u toj oblasti poštovani, da imaju stalno povećanje plata i da se zajednički borimo za druga prava zaposlenih, kako bi građani imali još bolje komunalne usluge", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.