Vesić najavio: Rekom od Beograda do Budimpešte, Šapca, Mitrovice

Izvor: B92, 06.Mar.2023, 18:23

Vesić najavio: Rekom od Beograda do Budimpešte, Šapca, Mitrovice

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas uspostavljanje rečne linije između Beograda i Budimpešte.

"Imaćemo i domaće rečne linije između Mitrovice, Šapca, Beograda i to je nešto što potpuno menja kvalitet života. To će smanjiti broj autobusa ili automobila koji zagađuju životnu sredinu, povećati komfor života, ljudi i povezati našu zemlju", istakao je Vesić.

Kako je rekao, nedavno je razgovarao sa mađarskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministrom saobraćaja i građеvinarstva Janošem Lazarom o uspostavljanju rečne linije između Beograda i Budimpešte.

Vesić je prisustvovao svečanom otvaranju Međunarodnog putničkog pristaništa na reci Savi kod Sremske Mitrovice vrednosti 400.000 evra, izgradnju pristaništa u još nekoliko gradova. To je, kako je rekao, saobraćajno povezivanje koje će značajno unaprediti turizam, ali i privredu Srbije.

"Vizija predsednika Vučića je da se Srbija i saobraćajno poveže. Kada govorimo o saobraćajnoj povezanosti najčešće se misli na drumove, ponekad i na pruge, ali, saobraćajno povezivanje znači i da se povežemo i vazdušnim i rečnim saobraćajem", rekao je Vesić.

Ocenio je da se Srbija decenijama unazad ponašala kao da nema dve velike međunarodne reke, Savu i Dunav.

"Kao da nemamo to blago na kojem bi nam mnoge zemlje pozavidele. Zato mi danas otvaramo osmo međunarodno pristanište. Ovo je, pored Beograda, drugo pristanište na Savi. Radimo i pristanište na Savi ko Šapca, tako da možemo da napravimo i brodsku liniju između Šapca i Sremske Mitrovice i Beograda", istakao je Vesić.

Dodao je da se trenutno završavaju radovi na pristaništu Beograd, a da se spremaju radovi na pristaništu u Sremskim Karlovcima i Apatinu. Vesić je naveo da se do kraja godine očekuje završetak radova na 12 pristaništa, sa Zemunom možda i 13.

"To znači da ćemo dati veću šansu turistima koji dolaze kruzerima da posete ne samo Beograd već i druge delove naše lepe zemlje. Kovid kriza promenila je sve nas pa i način putovanja, putuje se na kraće destinacije, po Evropi, i mi tu šansu treba da iskoristimo", ocenio je Vesić.

Dodao je da Srbija postaje i sve značajniji logistički centar, što znači kombinacija vazdušnog, vodenog, drumskog i železničkog saobraćaja i istakao da je to budućnost Srbije, kako u razvoju tako i u turizmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vesić: Srbija lider u regionu zapadnog Balkana po pitanju izgradnje saobraćajnica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2023, 13:58

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da je Srbija lider u regionu zapadnog Balkana kada je u pitanju izgradnja saobraćajne infrastrukture jer se trenutno gradi veliki broj auto-puteva i saobraćajnica. Vesić je to izjavio na Kopaonik biznis forumu i naglasio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.