Vesić: Decenija velikih ulaganja u pruge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2022, 09:14

Vesić: Decenija velikih ulaganja u pruge

Kroz železničku stanicu Prokop u Beogradu od kada je puštena u saobraćaj brza pruga Beograd - Novi Sad do danas prošlo je 16.000 vozova i oko dva miliona putnika, izjavio je večeras ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić tokom obilaska Prokopa povodom obeležavanja Železničke Nove godine.

Vesić je istakao tom prilikom da dolazi decenija velikih investicija u pruge, kako bi svaki deo Srbije bio povezan železnicom.

Na srpskim prugama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u nedelju stupa na snagu novi železnički red vožnje i taj dan železničari obeležavaju kao Železničku Novu godinu.

Ministar je rekao da železnice mogu da budu optimistične kada je u pitanju naredna godina i istakao da se ubrzano gradi pruga prema

Subotici, koja bi trebalo da bude završena 2025. godine.

Istakao je da će se potpisati i ugovor sa EU kako bi do 2028. bila izgrađena i brza pruga od Beograda do Niša.

"Očekujemo da tokom decembra potpišemo ugovor sa EU o izgradnji brze pruge prema Nišu, tako da kada bude završena i ta pruga, što se očekuje 2028. godine, imaćemo do kraja ove decenije brzu prugu između Niša i Budimpešte, rekao je Vesić za Tanjug.

On je najavio da se uskoro očekuje i projekat rekonstrukcije barske pruge Valjevo - Vrbnica na granici sa Crnom Gorom.

"Mi smo završili deo od Resnika do Valjeva, tako da bi na taj način cela barska pruga bila rekonstruisana. To neće biti brza pruga kojom će se ići 200 kilometara na čas, ali je veoma važna", rekao je ministar.

Pored toga planirana je rekonstrukcija pruge Stalać - Kraljevo - Rudnica, naveo je Vesić i dodao da se u ovom trenutku radi i na pruzi od Niša do Dimitrovgrada i železnička obilaznica oko Niša.

Kazao je da će do juna biti završena obilaznica oko Beograda i da sledi ugovaranje pruge od Beograda do Pančeva, sa velikim železničko - drumskim mostom na Dunavu kod Vinče.

Kako je rekao, to će omogućiti da iz Beograda bude izmešten kompletan železnički saobraćaj, naglasio je Vesić.

"Dolazi decenija velikih investicija u pruge, to je vizija predsednika Vučića - da se svaki deo naše Srbije poveže, tako da železnice sa optimizmom mogu da sačekaju svoju Novu godinu, jer zaista nikada se nije više ulagalo u pruge i železnicu, rekao je ministar.

Po novom železničkom redu vožnje, na prugama Infrastrukture železnice Srbije biće 384 voza u putničkom saobraćaju, dok je u robnom transportu predviđeno ukupno 2.818 trasa za teretne vozove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vesić: Decenija velikih ulaganja u pruge

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 11.Dec.2022

BEOGRAD  – Kroz železničku stanicu Prokop u Beogradu od kada je puštena u saobraćaj brza pruga Beograd – Novi Sad do subote, prošlo je 16.000 vozova i oko dva miliona putnika, izjavio je sinoć ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić tokom obilaska Prokopa povodom...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.