Veš-mašina radi samo do isteka garancije? Tako više neće moći

Izvor: B92, 09.Jan.2019, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veš-mašina radi samo do isteka garancije? Tako više neće moći

Sve je češća pojava da nas uređaji koje kupujemo dobro služe do isteka garancije, a nakon toga završavaju u smeću.

Besplatne popravke više nema, a skupo plaćanje izgleda besmisleno, pa ćete najčešće kupiti zamenu.

Međutim, pomoć je na dohvat ruke, jer će građani u EU i delovima SAD uskoro dobiti "pravo na popravku", na neki način.

Naime, evropski ministri životne sredine podneli su niz predloga kojima je cilj da se proizvođači nateraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da proizvode robu koja traje duže i koji je lakše popraviti.

Evropski predlozi odnose se na rasvetu, televizore i velike kućne aparate.

Najmanje 18 američkih država razmatra slične zakone u rastućoj reakciji protiv proizvoda koji se ne mogu razdvojiti jer su međusobno zalepljeni, ili onih koji nemaju rezervne delove ili uputstva za popravku.

Planovi za Direktivu EU o ekološkom dizajnu su složeni i kontroverzni. Proizvođači kažu da su predložena pravila o popravljanju suviše stroga i da će ugušiti inovacije.

Zaštitnici potrošača žale se da je Evropska komisija dozvolila firmama da zadrže kontrolu nad procesom popravke insistirajući da neke proizvode popravljaju profesionalci pod kontrolom proizvođača.

"Ovim se nezavisnim serviserima ograničava pristup rezervnim delovima i informacijama, a to ograničava obim i pristupačnost usluga popravke", rekao je Evropski biro za zaštitu životne sredine (EEB).

EEB takođe želi da se u zakonodavstvo uključe i drugi proizvodi kao što su pametni telefoni i štampači.

Zelene grupe kažu da zakonodavstvo koje se sprovodi u Evropi i SAD predstavlja napredak ka uštedi emisija ugljen-dioksida i pametnijem korišćenju resursa.

Postoji još jedna debata o tome kako bi potrošačima trebalo dozvoliti da popravljaju aparate. Pokret za pravo na popravku traži proizvode koji se mogu u potpunosti rastaviti i popraviti sa rezervnim delovima i savetima proizvođača.

Neki proizvođači strahuju da će neuredni DII serviseri oštetiti mašine koje pokušavaju da poprave i potencijalno ih učiniti opasnima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.