Verheijen: Srbija ima najviše devet meseci za reforme

Izvor: Studio B, 23.Mar.2014, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verheijen: Srbija ima najviše devet meseci za reforme

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen ocenio je da niko više neće verovati u reforme u Srbiji, ako one ne budu realizovane u narednih šest do devet meseci.

"U slučaju da vlada dogovori program sa Svetskom bankom i Medjunarodnim monetarnim fondom, i onda ga ne sprovede za najviše devet meseci, ja više ne mogu da branim zemlju pred direktorima SB", rekao je Verheijen u intervjuu za Politiku od nedelje.

Verheijen je podsetio da je SB u junu poručila >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da Srbija nije u neposrednoj opsasnosti od bankrota u nedednih šest meseci do godinu dana, ali da je dodatno vreme kupila rebalansom bužeta.

Prema njegovim rečima, na taj način Srbija je dobila dodatno vreme i sada za reforme ima još šest odnosno najviše devet meseci.

"Ako se ne dese u tom periodu, niko više neće verovati da će ih uopšte biti", rekao je Verheijen i dodao da je "vrlo opasno ako nestane politički kredibilitet".

On je ocenio da je Srbija jedina zemlja koja je tokom krize povećala broj zaposlenih u javnom sektoru i koja, medju zemljama EU i državama kandidatima ima najveći broj zaposlenih u toj sferi u odnosu na ukupan broj stanovnika.

"Na hiljadu stanovnika u javnom sektoru zapošljavate 20 ljudi više nego Crna Gora... u srcu državne uprave - zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, zapošljavate ih 580.000. Malo veće zemlje, poput Madjarske, Češke, Belgije zapošljavaju izmedju 230 i 400 hiljada radnika", naveo je Verheijen.

Verheijen je ocenio da je bankrot 70 do 80 odsto preduzeća u resktrukturiranju neminovan.

Prema njegovim rečima, uz rešavanje problema državnih preduzeća, nužan je i novi zakon o planiranju i izgradnji koji bi pojednostavio preoceduru za dobijanje gradjevinskih dozvola.

"Bez toga investitori neće moći da otvaraju nova radna mesta, Nacrt izmena tog zakona koji je vlada donela, neće pomoći u tome", rekao je Verheijen.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.