„Verano“ uplatio  360 miliona evra

Izvor: Blic, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Verano“ uplatio 360 miliona evra

„Verano motors" juče je uplatio svih 360 miliona evra za Robne kuće „Beograd" i stekao pravo da uđe i u posed ovog preduzeća. Potpredsednik „Verano motorsa" Krsto Sandić izjavio je „Blicu" da su platili desetak dana pre isteka roka, jer razloga za čekanje nije bilo.

Novac su obezbedili, kako kaže, tako što su podigli kredit, a u tom kreditu partner im je bio grčka investiciona grupacija „Marfin".

Na pitanje da li će u registru Robnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kuća „Beograd" kao suvlasnik uz „Verano" biti upisan i „Marfin", Sandić je odgovorio:

- U ovoj fazi neće. Transakcija će da se vodi na „Verano motors", a šta će dalje biti, rano je da govorimo.

Vlasnik „Verano motorsa" i, to prema podacima Agencije za privredne registre, jeste u stoprocentnom iznosu Radomir Živanić Baja.

Živanić se juče medijima poslao saopštenje u kome kaže:

„Veoma su zadovoljni zbog uspešno okončanog procesa kupovine Robnih kuća 'Beograd’. Sada počinjemo sa primenom investicionog plana ulaganja više od 70 miliona evra u obnovu objekata. Uskoro ćemo javnost detaljno upoznati sa razvojnim planovima: od toga kako ćemo preurediti objekte, koje ćemo strane brendove dovesti u Srbiju, do toga kako ćemo dodatno unaprediti kvalitet usluge. Sa zadovoljstvom mogu da istaknem da će, nakon adaptacije, Robne kuće doneti sjaj svetskih metropola kod nas i verujemo da će građani Srbije biti zadovoljni."

Budući da su „Robne kuće" prodate kroz stečaj, sav novac se naznačava u stečajnu masu i oko 140 miliona evra otići će za namirenje poverilaca, a iz dela koji ide budžetu Srbije biće isplaćene posebne naknade svim bivšim i sadašnjim radnicima ovog preduzeća. Isplata tih naknada, oko 135 evra po godini staža za oko 11.700 radnika, koliko ih se prijavilo, trebalo bi, kako je juče saopštio ministar Mlađan Dinkić, da počne u narednih mesec dana.

- Ukupna suma koja ide radnicima je 29,5 miliona evra. Svako ko je od 1966. godine radio u RK „Beograd", a uvršćen je u evidenciju, može da računa na 135 evra naknade po godini radnog staža provedenog u ovom preduzeću - kaže ministar Dinkić.

Prodaja „Robnih kuća" je, inače, najveća transakcija u 2007. godini, a najveći akter srpske privatizacije u 2007. je, prema tome, Radomir Baja Živanić. To što je pre desetak dana Trgovinsku sud doneo presudu da „Robne kuće" ne mogu biti upisane kao vlasnik dva najprestižnija objekta u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici - jednog od oko 4.500 kvadrata, a drugog od oko 7.000 kvadrata nije ga pokolebalo.

Agencija za privatizaciju je na tu presudu uložila žalbu Višem trgovinskom sudu, uverena da ti objekti jesu vlasništvo Robnih kuća, a Živanić je odlučio da veruje Agenciji da će oba objekta koja su ušla u cenu od 360 miliona evra biti njegova.

Ukupna imovina Robnih kuća „Beograd" sadržana je tridesetak objekata širom Srbije, ukupne površine od oko 240.000 kvadratnih metara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.